Υπό τον τίτλο «Πέντε χρόνια μετά: που πάει το ευρώ;» η βελγική εφημερίδα L’ Echo δημοσιεύει σχετικό τετρασέλιδο αφιέρωμα, με πλήθος αναφορών στην Ελλάδα.
Αναλυτικότερα όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ,στο πρώτο τμήμα του αφιερώματος γίνεται μια ιστορική αναδρομή στην κρίση από το 2007 μέχρι σήμερα, σημειώνοντας πως εν μέσω της παγκόσμιας ύφεσης του 2009, η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα αβυσσαλέο χρέος της τάξης του 120%.
Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατούσε αναφέρει τα εξής:
«Έτσι όπως βυθίζεται η οικονομία, η Ελλάδα τρέχει με φόρα προς έναν τοίχο. Είναι η αρχή της ελληνικής κρίσης. Για πρώτη φορά στην ιστορία του ευρώ, το χρέος μιας χώρας δεν αποτελεί σταθερή αξία. Από σύνοδο σε σύνοδο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να πείσουν τους επενδυτές για το αντίθετο. Χωρίς αποτέλεσμα. Οι τόκοι που απαιτούν οι αγορές παίρνουν φωτιά, η Ελλάδα έχει de facto αποκλειστεί από τις αγορές…».
Το χειρότερο, όμως, σχολιάζει η Echo, ήταν ο φόβος του τι θα γινόταν με τους άλλους αδύναμους κρίκους (τις ιρλανδικές τράπεζες, την πορτογαλική παραγωγικότητα και την ισπανική αγορά ακινήτων) αν έδιωχναν την Ελλάδα από το κοπάδι και τίποτα δεν μπορούσε να τη σώσει.
Σε άλλο τμήμα του αφιερώματος, όπου τρεις οικονομολόγοι απαντούν σε ερωτήσεις για το μέλλον της ευρωζώνης σε πέντε χρόνια από σήμερα, οι De Grauwe (London School of Economics), Geert Noels (Econopolis) και Etienne de Callatay (Τράπεζα Degroof), εκφράζουν την άποψη πως η Ευρώπη θα βρίσκεται ακόμα σε ύφεση, τα προβλήματα των τραπεζών θα επιμένουν κι η Ελλάδα δεν θα είναι πλέον μέλος της ευρωζώνης.
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση αν η ευρωζώνη θα παραμείνει η ίδια, ο οικονομολόγος Paul De Grauwe εκτιμά πως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία ενδέχεται να εγκαταλείψουν το ευρώ, αλλά και πως είναι εξίσου πιθανό να κάνει το ίδιο και η Γερμανία ακολουθούμενη από μια ομάδα χωρών που θα γίνουν οι δορυφόροι του γερμανικού μάρκου.
Στην ίδια ερώτηση, ο Geert Noels απαντά πως κατά τη δική του εκτίμηση μόνον η Ελλάδα θα χρειαστεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη σχολιάζοντας: «Οι προσπάθειες που απαιτούνται από αυτήν τη χώρα είναι τέτοιες, που κάποια στιγμή δεν θα αντέξει ένα ακόμα πρόγραμμα λιτότητας. Θα πρέπει, λοιπόν, να κάνει κάτι άλλο. Κάτι που θα είναι εφικτό, μέσω της εξόδου της από την ευρωζώνη. Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να έχουν κάνει αρκετές προσπάθειες ώστε να διασφαλίσουν πως καμία χώρα δεν θα ακολουθήσει την Ελλάδα όταν εκείνη εγκαταλείψει την ευρωζώνη».