Με παρέμβαση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου άρθηκαν τα εμπόδια που προς στιγμήν απείλησαν να οδηγήσουν σε αποτυχία τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού και το μέλλον των Ναυπηγείων του Σκαραμαγκά.

Παρά τις μαραθώνιες συνομλίες της περασμένης Τετάρτης και τη συμφωνία ανάμεσα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τους εκπροσώπους της ThyssenKrupp Marine Systems, οι επιτροπές διαπραγματεύσεων, που συναντήθηκαν χθες, απέτυχαν να έλθουν σε συμφωνία και η ανάμενη υπογραφή της σύμβασης για τα υποβρύχια αναβλήθηκε.

Μάλιστα οι Γερμανοί διευθυντές των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά αναχώρησαν για τη Γερμανία και σύμφωνα με πληροφορίες από τη Δευτέρα θα ενεργοποιούσαν τη διαδικασία πτώχευσης.

Στο μεταξύ κλιμακώνονταν αντιδράσεις από διάφορες πλευρές, φθάνοντας ακόμη και να επιρρίπτουν ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα που εκπροσωπούσαν το Δημόσιο στην επιτροπή διαπραγματεύσεων και για τα οποία υπήρχαν υποψίες ασυμβιβάστου σε σχέση με άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες που ασκούν.

Σήμερα το πρωί η όλη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και οι ενδεχόμενες επιπτώσεις από την κατάρρευση του προγράμματος και των Ναυπηγείων, απασχόλησαν το Γραφείο του Πρωθυπουργού και λίγες ώρες αργότερα η λύση δόθηκε.

Τα διαδικαστικά προβλήματα αντιμετωπίσθηκαν και η εξ 25.000 σελίδων σύμβαση μπαίνει στη φάση της υπογραφής.

Έτσι σε πρώτη φάση ανοίγει ο δρόμος για την παραλαβή του υποβρυχίου Παπανικολής για την αποκατάσταση των τριών ακόμη υποβρυχίων της κλάσεως και τη ναυπήγηση δύο ακόμη. Στη συνέχεια αναμένεται η υπογραφή της μεταβίβασης του 74.9% των μετοχών του Σκαραμαγκά από την TKMS στην ADM, οποία εκτός απροόπτου τον επόμενο μήνα θα αναλάβει και τη διοίκηση του ναυπηγείου.