Την υιοθέτηση των προτάσεων που εμπεριέχονται στην μελέτη που εκπόνησε η εταιρεία McKinsey & Company με πρωτοβουλία του ΣΕΒ, σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και την Τράπεζα της Ελλάδος για την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά 50 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας, θα προτείνει ο Σύνδεσμος στην Κυβέρνηση.

Συλλέγοντας για διάστημα δύο ετών στοιχεία από πλήθος πηγών και φορέων και σε στενή συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, κ.α., η McKinsey & Co συνέταξε έκθεση που εμπεριέχει πρακτικές προδιαγραφές για μία «αναπτυξιακή αναγέννηση» της Ελλάδας.

Η μελέτη που περιλαμβάνει πάνω από 100 συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις για την ανάπτυξη, εξετάζει όλους τους κλάδους της οικονομίας και αναδεικνύει εκείνους που στις δύο επόμενες πενταετίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία και τις περισσότερες θέσεις εργασίας.

Ο διεθνούς κύρους μελετητικός οργανισμός McKinsey & Co αποδεικνύει πως με την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, το άνοιγμα επαγγελμάτων και υπηρεσιών, τη διαμόρφωση ειδικών φορολογικών καθεστώτων και τη χορήγηση κινήτρων σε συγκεκριμένους παραγωγικούς κλάδους η Ελλάδα μπορεί μέχρι το 2020 να πετύχει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης πάνω από το 3%, διπλάσιο από αυτόν που θεωρείται εφικτός σήμερα.

Μπορεί δε σε βάθος δεκαετίας να δημιουργηθεί ακαθάριστη προστιθέμενη αξία 50 δισ. ευρώ. Μάλιστα, τα 25 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να προστεθούν στο ετήσιο ΑΕΠ μόνο από 5 βασικούς κλάδους της οικονομίας εντός των επομένων 5 ετών.

Στις προτάσεις αυτές, αλλά και σε άλλα επίκαιρα ζητήματα αναμένεται να αναφερθεί σήμερα σε ειδική εκδήλωση ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος.