Αν πριν 3 χρόνια αναφερόταν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα υποχρεώνονταν να καταφύγουν μόνο στην ΕΚΤ για να δανεισθούν 96,2 δις ευρώ θα χαρακτηριζόταν τουλάχιστον υπερβολικό.

Όμως όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα η Εθνική έχει δανεισθεί 25 δισ. ευρώ η Eurobank 20 δισ. ευρώ, η Alpha Bank 15 δισ. ευρώ, η Πειραιώς 15 και η ΑΤΕ Bank 7,5, δηλαδή συνολικά 82,5 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 85% της συνολικής έκθεσης – εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ.

Αν ληφθεί υπόψη ότι λήγουν προσεχώς και το repos της HSBC στην Εθνική ύψους 1,5 δισ. ευρώ και της HypoVBank 750 εκατ. ευρώ αλλά και των άλλων τραπεζών δηλαδή συνολικά 3,5 δισ. ευρώ αυτά θα πρέπει να ανανεωθούν μέσω της ΕΚΤ.

Τα 96,2 δισ. ευρώ θα φθάσουν στα 100, ενώ με τις εγγυήσεις που θα λάβουν οι τράπεζες ύψους 25 δισ. ευρώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επίπεδα δανεικής ρευστότητας 105 με 110 δισ. ευρώ.

Τρία είναι τα βασικά ερωτήματα που τίθενται

1)Γιατί έφθασαν οι τράπεζες να δανεισθούν 96,2 δις ευρώ από την ΕΚΤ θέτοντας μάλιστα ως εγγυήσεις 135 δις ευρώ που αντιστοιχεί στο 30% του ενεργητικού των τραπεζών;

2)Φθάνουν οι υφιστάμενες εγγυήσεις ώστε οι τράπεζες να μπορούν να δανείζονται από την ΕΚΤ;

3)Τι θα συμβεί με την κατάργηση – αν τελικά καταργηθούν – οι πράξεις αναχρηματοδότησης;

Απάντηση πρώτη

Οι τράπεζες στο παρελθόν αύξαναν τις καταθέσεις τους με γεωμετρική πρόοδο, μπορούσαν να δανεισθούν από τις αγορές μακροπρόθεσμη ρευστότητα.

Π.χ. πριν 2 χρόνια το 2008 οι ανάγκες ρευστότητας στο σύστημα δεν ξεπερνούσαν τα 40-50 δις ευρώ που καλύπτονταν από καταθέσεις και πάσης φύσεως εκδόσεις των τραπεζών. Στην τρέχουσα συγκυρία οι καταθέσεις μειώθηκαν 21 δισ. ευρώ.

Κανένα deal με ξένη τράπεζα δεν έχει πραγματοποιηθεί που να αφορά την ρευστότητα. Διατραπεζικές συναλλαγές έχουν να πραγματοποιηθούν μεταξύ ελληνικών και ξένων τραπεζών για 9 μήνες.

Έτσι οι τράπεζες κατέφυγαν μόνο στην ΕΚΤ που δανείζει. Έλαβαν 96,2 δισ. ευρώ για διάστημα από μια μέρα έως 6 μήνες.

Οι τράπεζες πρώτη φορά βιώνουν μια τόσο μεγάλης κλίμακας εξάρτηση.

Απάντηση δεύτερη

Τα υφιστάμενα assets των τραπεζών όχι δεν φθάνουν, αλλά υπάρχει και πρόβλημα με τις εγγυήσεις. Το 30% του ενεργητικού τους είναι υποθηκευμένο. Το ποσό αυτό 135 δισ. ευρώ είναι πρωτοφανές.

Απάντηση Τρίτη

Η ΕΚΤ αποφάσισε να συνεχίσει να διενεργεί τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης και τις ειδικές πράξεις αναχρηματοδότησης μέσω δημοπρασιών σταθερού επιτοκίου με κατανομή ολόκληρου του ποσού για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί και τουλάχιστον έως τον Ιανουάριο του 2011.

Επιπλέον, η ΕΚΤ αποφάσισε να διενεργήσει τις πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης διάρκειας τριών μηνών που θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2010, μέσω δημοπρασιών σταθερού επιτοκίου με κατανομή ολόκληρου του ποσού.

Η ΕΚΤ αποφάσισε να διενεργήσει τρεις επιπλέον πράξεις εξομάλυνσης στις 30 Σεπτεμβρίου, 11 Νοεμβρίου και 23 Δεκεμβρίου όταν ωριμάζουν πράξεις αναχρηματοδότησης διάρκειας 6 και 12 μηνών.

Συμπέρασμα
Αν η ΕΚΤ για ένα λόγο δεν μπορούσε να δανείσει τις ελληνικές τράπεζες το σύστημα θα κατέρρεε.

Η εξάρτηση δεν έχει ιστορικό προηγούμενο και σε κάθε περίπτωση αν δεν σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.

Οι τράπεζες ουδέποτε διέθεταν τόση πολύ ρευστότητα και ουδέποτε δεν είχαν βρεθεί στο σημείο να μην μπορούν ουσιαστικά να την χρησιμοποιήσουν.

Οι τράπεζες χρειάζονται μεγάλης διάρκειας ρευστότητα.

Τι έχουν δανεισθεί οι 5 μεγαλύτερες τράπεζες από την ΕΚΤ:

Εθνική 25 δισ. ευρώ
Eurobank 20 δισ. ευρώ
Alpha bank 15 δισ. ευρώ
Πειραιώς 15 δισ. ευρώ
ΑΤΕ Βank 7,5 δισ. ευρώ

Πηγη: bankingnews.gr