Περίπου μια στις τρείς (περί το 35%) είναι οι πιθανότητες για τη Βρετανία να απολέσει την αξιολόγηση «AAA» για την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική της ικανότητα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, στο πλαίσιο της οποίας ερωτήθηκαν σχετικά 60 οικονομολόγοι.
Αναλυτές που συνεργάζονται με τράπεζες του Λονδίνου, εμφανίστηκαν πιο απαισιόδοξοι, καθώς θεωρούν ότι η πιθανότητα αυτή φτάνει το 40%.
Ο κίνδυνος αυτός πιέζει τον υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος εν μέσω κλίματος ύφεσης για την οικονομία (-0,7% το δεύτερο τρίμηνο) επιμένει στην πολιτική λιτότητας.
Τον Μάρτιο την απώλεια του «τριπλού A» προέβλεπε ποσοστό 25% όσων είχαν ερωτηθεί σε αντίστοιχη έρευνα.
«Ο κίνδυνος να απολεσθεί το ‘τριπλό Α’ της Βρετανίας μεγαλώνει», προειδοποίησε ο μακροοικονομικός αναλυτής Νικ Σταμένκοβιτς στο Εδιμβούργο.
Ασφαλώς, την προειδοποίηση αυτή αναμένεται να λάβει σοβαρά υπόψη η Τράπεζα της Αγγλίας (ΤτΑ) την ώρα που γίνονται πολύ μεγάλες περικοπές κρατικών δαπανών, απολύσεις στο δημόσιο τομέα, αγορά ομολόγων συνολικής αξίας 375 δισ. λιρών από την ΤτΑ, μέχρι και τον Νοέμβριο φέτος. Το Ρόιτερς εκτιμά ότι η ΤτΑ θα προχωρήσει σε μια ένεση ρευστότητας στη βρετανική οικονομία της τάξης των 25 δισ. λιρών (το βρετανικό ΑΕΠ ισούται με περίπου 1,6 τρισ. λίρες, δηλαδή η “ένεση” ρευστότητας θα υπολείπεται του ενός τετάρτου αυτού).
Μόνον οι επτά από 64 οικονομολόγους που ερωτήθηκαν διαβλέπουν μείωση στο υπόλοιπο του έτους του βασικού δανειστικού επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας της χώρας στο 0,25%, από 0,5% (επίπεδο πρωτοφανώς χαμηλό) που ορίστηκε τον Μάρτιο του 2009.
Ο Moody’s και ο Fitch υποβάθμισαν σε «αρνητική» την προοπτική του βρετανικού αξιόχρεου.
Πάντως, λόγω της αναμενόμενης προσέλευσης μεγάλου αριθμού επισκεπτών λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, το τρέχον τρίτο τρίμηνο το βρετανικό ΑΕΠ συγκριτικά με το αμέσως προηγούμενο μπορεί να καταγράψει ανάπτυξη 0,6%.