Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί χαρακτήρισε σήμερα «απολύτως θετική» τη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με την οποία αποστολή της ΕΚΤ είναι και να επεμβαίνει στην περίπτωση μεγάλης ανόδου των επιτοκίων δανεισμού ορισμένων χωρών της ευρωζώνης.
«Βρίσκω αυτή τη δήλωση απολύτως θετική», απάντησε ο Μοσκοβισί σε σχετική ερώτηση που του έκαναν σε συνέντευξη Τύπου.
«Στο βαθμό που το μέγεθος των ασφαλίστρων κινδύνου για το κρατικό χρέος (το κόστος δανεισμού) δυσχεραίνει τη λειτουργία των καναλιών μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, αυτά εισέρχονται στο πεδίο της εντολής μας», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι. Όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί ξανά στην ΕΚΤ μετά την πολύ μεγάλη άνοδο των ισπανικών επιτοκίων, η οποία απειλεί για άλλη μια φορά τη σταθερότητα της ευρωζώνης.
«Δεν μπορώ να μπω στη θέση του EFSF ούτε της ΕΚΤ, των οποίων σέβομαι την ανεξαρτησία. θέλω απλώς να πω εδώ ότι αυτή η διάσταση, η διάσταση της επέμβασης στις αγορές δεν θα πρέπει να παραμείνει στο κενό», δήλωσε επίσης ο Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση για μια ενδεχόμενη αγορά χρέους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
«Δεν θα πρέπει να είναι μόνο μια φράση στα συμπεράσματα ενός ευρωπαϊκού συμβουλίου», συνέχισε αναφερόμενος στις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου.
Ο Μοσκοβισί ζήτησε για άλλη μια φορά να εφαρμοστούν γρήγορα οι αποφάσεις της συνόδου αυτής της 28ης και 29ης Ιουνίου. “Επιθυμώ η υλοποίησή τους να επιταχυνθεί”, σημείωσε.
«Τώρα πρέπει να δράσουμε. Θα πρέπει να δράσουμε με ηρεμία καθώς δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη», σημείωσε, μιλώντας ωστόσο για μια «σοβαρή, ανησυχητική κρίση, για την οποία υπάρχουν λύσεις».
Κατόπιν πιεστικών ερωτήσεων για τις καθυστερήσεις τις οποίες υπαινίσσεται, ο Μοσκοβισί περιορίστηκε να απαντήσει: «Πιστεύω ότι το καλοκαίρι πρέπει να είναι χρήσιμο, είναι μια χρήσιμη περίοδος για να εργαστούμε για την επίλυση της κρίσης της ευρωζώνης».
Τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της 28ης και 29ης Ιουνίου προβλέπουν την πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί βοήθειας για μια άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Η διεύρυνση αυτή του ρόλου των δύο ταμείων, δηλαδή του ΕΤΧΣ και του μελλοντικού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) ανταποκρίνεται στα επίμονα αιτήματα της Ιταλίας και κυρίως της Ισπανίας, η οποία επιζητεί να αποφύγει το ενδεχόμενο το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών της να επιβαρύνει το δημόσιο χρέος σε σημείο που να καταστεί μη βιώσιμο.