Σε ισχύ τέθηκαν σήμερα οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύθηκε ότι οι εταιρείες που έχουν επιχειρηματικές συναλλαγές με την Τεχεράνη δεν θα μπορούν να δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ.

Ακολουθούν παραδείγματα και αντιδράσεις εταιρειών στην Ευρώπη, οι οποίες πέρυσι είχαν πολύ περισσότερες δραστηριότητες στην Τεχεράνη σε σχέση με τις αμερικανικές εταιρίες, όπως τις μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

DAIMLER

Η γερμανική εταιρία κατασκευής αυτοκινήτων και φορτηγών Daimler εγκατέλειψε τα σχέδιά της να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στο Ιράν.

«Παύσαμε τις ήδη περιορισμένες μας δραστηριότητες στο Ιράν, σύμφωνα με τις κυρώσεις που επιβάλλονται», ανέφερε η Daimler.

Στις αρχές του 2016, η Daimler προχώρησε στη σύσταση κοινοπραξίας με την εταιρία κατασκευής και εμπορίας οχημάτων Iran Khodro για την κατασκευή και διανομή φορτηγών Mercedes-Benz στη χώρα.

PSA και RENAULT

Η κατασκευάστρια εταιρία των αυτοκινήτων Peugeot, η PSA, έκανε τον Ιούνιο τις πρώτες της κινήσεις για να αναστείλει τις δραστηριότητες που είχε στο πλαίσιο κοινοπραξίας στο Ιράν, ενώ η ανταγωνίστριά της Renault έχει ανακοινώσει ότι θα συμμορφωθεί με το καθεστώς των αμερικανικών κυρώσεων.

Και οι δύο είχαν περιθώριο έως τις 6 Αυγούστου για να περιορίσουν σταδιακά τις δραστηριότητές τους. Εκπρόσωπος της Renault δήλωσε ότι η εταιρία δεν είχε άλλο σχόλιο να κάνει πέραν όσων δήλωσε ο γενικός επιχειρησιακός διευθυντής Τιερί Μπολόρ τον Ιούλιο, όταν είπε σε αναλυτές: «Καθώς συμμορφωνόμαστε πλήρως με τις αμερικανικές κυρώσεις, είναι πιθανόν η ανάπτυξή μας να ανασταλεί».

Μετά την πυρηνική συμφωνία του 2015, η PSA και η Renault έσπευσαν να υπογράψουν νέες συμφωνίες παραγωγής για να αναβαθμίσουν τις προ κυρώσεων συνεργασίες τους στο Ιράν. Η PSA υπέγραψε συμφωνίες παραγωγής αξίας 700 εκατ. ευρώ, ενώ η Renault ανακοίνωσε την επένδυση σε ένα νέο εργοστάσιο για να αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητα στα 350.000 οχήματα το χρόνο.

TOTAL

Η Total έχει ανακοινώσει ότι θα εγκαταλείψει το έργο για την ανάπτυξη του κοιτάσματος αερίου South Pars εάν δεν μπορέσει να εξασφαλίσει μια εξαίρεση από τις αμερικανικές κυρώσεις. Η Total υπέγραψε το 2017 συμβόλαιο για την ανάπτυξη της 2ης Φάσης του κοιτάσματος South Pars με αρχική επένδυση 1 δισεκ. δολαρίων αλλά δεν έχει ακόμα διευκρινίσει τι θα κάνει με το ποσοστό 30% που έχει εάν αποσυρθεί. Έχει περιθώριο έως τις 4 Νοεμβρίου να προχωρήσει σε σταδιακή περιστολή των δραστηριοτήτων της, εκτός κι αν λάβει κάποια εξαίρεση.

ATR

Η εταιρία κατασκευής ελικοφόρων αεροσκαφών ATR επιβεβαίωσε στις 6 Αυγούστου ότι παρέδωσε πέντε ακόμα αεροσκάφη στην IranAir λίγο πριν η Ουάσινγκτον επιβάλει νέες κυρώσεις αλλά και πάλι αντιμετωπίζει δυσκολίες προκειμένου να εξασφαλίσει την άδεια των ΗΠΑ για να παραδώσει ακόμα επτά.

SANOFI

Η φαρμακοβιομηχανία Sanofi ανακοίνωσε ότι είναι πρώιμο να πει εάν θα υπάρξει αντίκτυπος στις δραστηριότητές της στο Ιράν. Η Sanofi ανακοίνωσε στις αρχές του 2016 ότι υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με την Τεχεράνη με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας της στο Ιράν. Τα φάρμακα εξαιρέθηκαν από τις αρχικές πυρηνικές κυρώσεις αν και η μεταφορά τους στη χώρα ήταν δύσκολη.

ROCHE

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, να αξιολογούμε τον αντίκτυπο των οικονομικών κυρώσεων που πρόσφατα τέθηκαν εκ νέου σε ισχύ και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι ασθενείς στο Ιράν θα έχουν πρόσβαση στα καινοτόμα φάρμακά μας, τα διαγνωστικά μας προϊόντα και τα προϊόντα για τον διαβήτη», ανέφερε η ελβετική φαρμακευτική εταιρία.

NESTLE

Η Nestle δεν βλέπει άμεσο αντίκτυπο από τις κυρώσεις των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν εκ νέου στο Ιράν, όπως ανακοίνωσε σήμερα η μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία τροφίμων.

Η Nestle Iran έχει τα κεντρικά της γραφεία στην Τεχεράνη και δύο εργοστάσια στη χώρα. Απασχολεί 818 εργαζομένους και εισάγει περιορισμένη γκάμα προϊόντων Nestle από το εξωτερικό, αναφέρεται στην ανακοίνωση.