Mε μεγάλη επιτυχία και ιδιαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποιείται το AthensTaxForum 2012, στο ξενοδοχείο AthensHilton που διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Γιάννος Γραμματίδης στο χαιρετισμό του, επεσήμανε: «Η χώρα χρειάζεται επειγόντως ένα σταθερό, απλό, δίκαιο και ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα στις βασικές αρχές του οποίου είναι ανάγκη να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση.

Μόνο με τον τρόπο αυτό θα πειστούν οι αγορές αλλά και οι διεθνείς μας πιστωτές ότι όταν μιλάμε για μεταρρυθμίσεις το εννοούμε κιόλας.

Από την άλλη πλευρά ένα τέτοιο σύγχρονο φορολογικό σύστημα αναμένεται ότι θα αποτελέσει και μήνυμα προς την διεθνή επιχειρηματική κοινότητα ότι η Ελλάδα μπορεί αξιόπιστα να αποτελεί έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό».

Είναι κρίμα, κατέληξε ο κ. Γραμματίδης, «ότι τα μεσοβραχυπρόθεσμα αποτελέσματα από την εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος δεν μπορούν παρά να έχουν τον χαρακτήρα της εξισορρόπησης των δημοσιονομικών αναγκών της χώρας και όχι την κοινωνική εκείνη ανταποδοτικότητα που κάτω από άλλες συνθήκες θα ανέμενε κανείς από την εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος.

Θέλω όμως να πιστεύω ότι μακροπρόθεσμα και με τη διαμόρφωση της κατάλληλης φορολογικής συνείδησης στους Έλληνες πολίτες η εφαρμογή του νέου φορολογικού συστήματος θα αποφέρει και τους αναμενόμενους ανταποδοτικούς καρπούς προς όφελος της κοινωνίας».

Ο Πρόεδρος της Φορολογικής Επιτροπής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Σταύρος ΚΩΣΤΑΣ, αναφορικά με το 8ο AthensTaxForum,δήλωσε ότι «ένα σύγχρονο σύστημα, αποτέλεσμα τολμηρής, πολιτικής βούλησης, έντονα μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα, που θα το διακρίνει στο τέλος της ημέρας, η απλότητα, η σταθερότητα και η δικαιοσύνη.

Αυτή τη φορά όχι αποσπασματικά και στα τυφλά, αλλά αντιθέτως, έργο από χέρια τεχνοκρατών, βασισμένο σε αξιόπιστα διαγνωστικά εργαλεία και με την απαραίτητη αναφορά σε εκσυγχρονισμένες και δοκιμασμένες πρακτικές από Χώρες που θεωρούνται πρότυπα. (Φινλανδία, Ολλανδία, ακόμη και Τουρκία).

Όπως συνέβη και σε άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες που προηγήθηκαν με ανάλογες φορολογικές μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να εδράζεται σε ανθεκτικά θεμέλια και σύγχρονο αξιακό σύστημα.

Και το κυριότερο, θα πρέπει, να υπάρχει πρόβλεψη ώστε συστηματικά να ερευνώνται με ειδικές δημοσκοπήσεις, οι αλλαγές στο τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς των φορολογουμένων, αλλά και να αποτιμάται ο βαθμός αμοιβαίας ικανοποίησης από την αρμονική συνεργασία, φορολογουμένων και ελεγκτικών αρχών.

Καινοτομία που υποδηλώνει, δέσμευση στην ανάγκη κάλυψης των δημόσιων οικονομικών από υγιείς πόρους, με κεντρική στρατηγική τον εκσυγχρονισμό της Φορολογικής Διοίκησης. Τέτοιας ώστε, να εξασφαλίζεται με συνέπεια η δίκαιη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και αποτελεσματική είσπραξη των αναγκαίων φόρων, για την λειτουργία του Κράτους και την παραγωγή των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών».

Ο Καθηγητής και Ερευνητής κ. FriendrichSchneider, από το Πανεπιστήμιο του Linz της Αυστρίας- με παγκόσμια αναγνώριση ως ειδικού σε θέματα φοροδιαφυγής και σκιώδους οικονομίας, στοχοποίησε ως κύριο πρόβλημα τη μαύρη οικονομία και τη διαφθορά που δείχνει ότι εντείνεται στις χώρες του ΟΟΣΑ, προκαλώντας μεγάλη ζημιά στις εσωτερικές οικονομίες κατονομάζοντας την Ελλάδα, την Αυστρία και τη Γερμανία.

Η κα Ζωρζέττα Λάλη, Επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα, σημείωσε την ανάγκη για σκληρή δουλειά γιατί το έργο είναι «τεράστιο».

Ο κ. Χάρης Θεοχάρης, Γ. Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων, τόνισε ότι οι προϋποθέσεις επιτυχίας είναι:

α)Στροφή στην παροχή Υπηρεσιών (ServiceOrientedArchitecture) Πρέπει όλη η δομή του μηχανισμού να αλλάξει ώστε να ασχολείται με τις υπηρεσίες που δίνει προς τους πολίτες

β) μετρήσεις πάντα και παντού. Δημόσιες και τακτικές. Η NY μπόρεσε να εξαφανίσει την εγκληματικότητα μέσω του COMPSTAT

γ) Γρήγορες αλλά διαφανείς διαδικασίες προμηθειών

δ) Αμοιβές σε σχέση με τους στόχους και την παραγωγικότητα

Στο συνέδριο συμμετέχουν οι: Νικήτας Ποθουλάκης, GroupCFO, Vivartia, Ιωάννης Σταυρόπουλος, Διευθύνων Εταίρος, Σταυρόπουλος και Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρία, Κατερίνα Σαββαΐδου, Καθηγήτρια, Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης – TaxSeniorManager, PwC, Γεώργιος Κεραμεύς, Δικηγόρος, Δικηγορικά Γραφεία Κεραμεύς-Παπαδημητρίου-Παπαδόπουλος (ΚPPLaw), Στέφανος Μήτσιος, Partner- HeadofTax, Ορκωτός Ελεγκτής – Λογιστής, Ernst& Young, Ευάγγελος Αμπελιώτης, Φοροτεχνικός Αναλυτής, Εταίρος, UnionProgrammingGroup, Ιωάννης Διώτης*, Ειδικός Γραμματέας, Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, Υπουργείο Οικονομικών, Παναγιώτης Πόθος, SeniorAssociate, KYΡΙΑΚΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ & ΔΑΝΙΟΛΟΣ ΗΣΑΪΑΣΔικηγορική Εταιρία, Βασίλης Ανδρικόπουλος, CommercialFinanceDirectorOtherWesternEuropeMarkets, (Greece-Italy-DGCE-Benelux-Nordics-Reserve), Diageo, Μαρία Τρακάδη, TaxPartner, Deloitte. Συντονιστές οι κκ. Γιώργος Σαμοθράκης, SeniorPartnerASNetwork, Γιάννης Περλεπές, Γενικός Διευθυντής, Ναυτεμπορική Χρήστος Αλτιπαρμάκης, Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών, EnergizerΕλλάς, Χαράλαμπος Νικολακόπουλος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημόαιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ-ΔΟΥ).

Το συνέδριο κλείνει ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Μαυραγάνης, στη πρώτη δημόσια ομιλία του μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης.