Μεγάλο πονοκέφαλο αποτελούν κυρίως οι δαπάνες υγείας του ΙΚΑ, ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.

«Εάν δει κανένας τα στοιχεία του, θα διαπιστώσει ότι το έλλειμμα όλο, προέρχεται από την τεράστια αύξηση των δαπανών Υγείας. Βεβαίως, δεν σημαίνει αυτό ότι πρέπει να γίνει στάση πληρωμών, υπάρχει μια καθυστέρηση πληρωμής των οφειλών του ΙΚΑ και προς τις κλινικές και προς τα νοσοκομεία, αλλά πρέπει να πούμε ότι σε αυτό το αποτέλεσμα καταλήξαμε από την στιγμή που και η φαρμακευτική περίθαλψη και η περίθαλψη η υγειονομική είχαν τεράστια αύξηση τα τελευταία 6 -7 χρόνια».

Διαβεβαιώσεις ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα στο ασφαλιστικό, δίνει ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης αλλά αναγνωρίζει ότι υπάρχουν προβλήματα με την καταβολή των εισφορών.

«Όχι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα. Αυτά τα οποία βιώνουμε σήμερα ως μια πραγματικότητα στα ασφαλιστικά ταμεία είναι κάτι το οποίο είναι ελεγχόμενο, δεν είναι κάτι που μας έχει ξεφύγει ως φαινόμενο ή ως κατάσταση, απλά προσπαθούμε να εντείνουμε τις προσπάθειες για την καταβολή των εισφορών», τόνισε ο υφυπουργός.

«Δεύτερος στόχος για να ισορροπήσει οικονομικά το σύστημα, είναι να περιορίσουμε και την σπατάλη που γίνεται στους κλάδους Υγείας, κάτι που το έχουμε καταφέρει, όσον αφορά το φάρμακο, θα το καταφέρουμε και στις υπόλοιπες υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με υλικά και γενικά προμήθειες υπηρεσιών Υγείας από τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, αλλά και από τον Ιδιωτικό τομέα προς τα ταμεία, για να μπορέσουν τα ταμεία να αποκτήσουν ξανά την δυνατότητα αυτοχρηματοδότησης των δαπανών που καλούνται κάθε χρόνο να πληρώσουν», πρόσθεσε ο Κουτρουμάνης.