Βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επέκριναν σήμερα τη Φινλανδία και την Ολλανδία διότι μοιάζουν να υπαναχωρούν από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που συμφωνήθηκαν στη σύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδας, γεγονός το οποίο απειλεί να αναζωπυρώσει για άλλη μια φορά τη νευρικότητα στις αγορές.
Πολιτικοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μεταξύ προσπαθούσαν να διασκεδάσουν τις ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί, με τον Ισπανό υπουργό Οικονομίας Λουίς ντε Γκίντος να δηλώνει ότι καμιά χώρα από μόνη της δεν μπορεί να εμποδίσει τη λήψη αποφάσεων σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).
Τα συμπεράσματα τα οποία υιοθετήθηκαν στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα ήταν «σαφή» και υιοθετήθηκαν «με ομοφωνία», επέμεινε ο ντε Γκίντος στην Μαδρίτη.
«Οι πρωθυπουργοί της Ολλανδίας και της Φινλανδίας προφανώς δεν άκουγαν. Λένε κάτι διαφορετικό στις χώρες τους από ό,τι στις Βρυξέλλες», είπε ο Χάνες Σβόμποντα, ηγέτης της σοσιαλιστικής παράταξης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μιλώντας στην ολομέλεια του σώματος στο Στρασβούργο, στη Γαλλία.
«Αυτοί οι δύο πρωθυπουργοί πρέπει να εφαρμόσουν και να αναγνωρίσουν αυτό στο οποίο συμφώνησαν στις Βρυξέλλες», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο ηγέτης της ομάδας της παράταξης των φιλελεύθερων Γκι Φέρχοφστατ, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, προειδοποίησε ότι η αβεβαιότητα που δημιουργείται θέτει εν αμφιβόλω το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής, που αρχικά είχε ερμηνευτεί ως ένδειξη προόδου.
Μεταξύ άλλων οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν –υπό την πίεση της πληττόμενης από την κρίση Ιταλίας– να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός αυτόματης αγοράς κρατικών ομολόγων από ένα επιτοκιακό επίπεδο και πάνω ώστε να μειώνονται τα κόστη δανεισμού κρατών που υφίστανται πιέσεις από τις αγορές, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να ενεργεί σαν «εκπρόσωπος» των ευρωπαϊκών ταμείων.
Όμως χθες δημοσιεύματα ανέφεραν ότι οι Φινλανδία και η Ολλανδία, χώρες της ευρωζώνης που τα τελευταία χρόνια τάσσονται αυστηρά υπέρ των πολιτικών λιτότητας, θα εμποδίσουν κάθε ενδεχόμενο το μόνιμο ευρωπαϊκό ταμείο, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ), να αγοράζει κρατικά ομολόγα σε δευτερογενείς αγορές.
Πηγή που πρόσκειται στην Φινλανδική κυβέρνηση είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι το Ελσίνκι ήδη είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις του στη Σύνοδο.
«Δεν ήμασταν οι μόνοι. Αυτά τα ομόλογα δεν αναφέρονται στην τελική ανακοίνωση της Συνόδου. Επομένως, ουδείς μπορεί να υποστηρίξει ότι αλλάξαμε τη θέση μας».
Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από μέρους της Ολλανδίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβάθμισε τα δημοσιεύματα, με έναν εκπρόσωπό της να σημειώνει ότι ο ΕΜΣ προβλέπεται από το καταστατικό του ότι θα μπορεί, εάν το εγκρίνουν κράτη-μέλη που διαθέτουν το 85% του κεφαλαίου του, να εγκρίνει μέτρα “όταν απαιτούνται επείγουσες αποφάσεις για να προασπιστεί το ευρώ”.
Η Φινλανδία και η Ολλανδία προβλέπεται να εισφέρουν το 7,5% του κεφαλαίου του ΕΜΣ.
Οι αγορές, οι οποίες έχουν αναγκάσει επανειλημμένα την ΕΕ να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, παρέμεναν σταθερές σήμερα.
Χθες το ευρώ είχε υποχωρήσει κατά τι ενώ τα κόστη δανεισμού της Ισπανίας είχαν αυξηθεί ελαφρά.
Το Ελσίνκι πέρυσι είχε προκαλέσει αναστάτωση καθυστερώντας την δεύτερη δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, απαιτώντας εγγυήσεις για την φινλανδική εισφορά στο δανεισμό μέσω του ΕΤΧΣ.