Ξεκινούν αύριο οι έλεγχοι των κλιμακίων της τρόικας στα υπουργεία, ενώ έχουν ήδη προγραμματισθεί και οι συναντήσεις των Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματθίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) με τους υπουργούς που εμπλέκονται στην εφαρμογή του μνημονίου.

Το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς είχε συνεργασίες με υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη οι οποίες επικεντρώθηκαν στην προετοιμασία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε από τον νέο υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα για τα απολογιστικά στοιχεία εκτελέσεως του προϋπολογισμού και την πρόοδο των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Σε χθεσινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάσθηκε η διεύρυνση του καταλόγου των αποκρατικοποιήσεων. Σημειώνεται πως ο κ. Σαμαράς θα συναντήσει τους επί κεφαλής της τρόικα είτε την Πέμπτη , είτε την Παρασκευή.

Σε πρώτη φάση τα κλιμάκια του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ αναμένεται να προχωρήσουν σε μια πλήρη αποτύπωση της δημοσιονομικής κατάστασης και να αναθεωρήσουν τα μοντέλα τους τα οποία βασίζονται σε στοιχεία του Μαρτίου. Σε δεύτερη φάση, το κλιμάκιο της τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα για να διαπραγματευθεί με την κυβέρνηση συγκεκριμένους όρους του προγράμματος.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό επιχείρημα την μεγαλύτερη του αναμενόμενου ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία επιδιώκει να δοθεί παράταση δυο ετών στην δημοσιονομική προσαρμογή, να υπάρξει επανεξέταση του καθεστώτος των εργασιακών σχέσεων, επέκταση του επιδόματος ανεργίας κατά ένα χρόνο και σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου.

Ακόμη, μετά την συμφωνία της Συνόδου Κορυφής η Ελλάς θα επιδιώξει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της μέσω του Μόνιμου Μηχανισμού Στηρίξεως (ESM), ώστε να αποφύγει την επιβάρυνση του δημοσίου χρέους και την επιβάρυνση του προϋπολογισμού με πρόσθετους τόκους. Πάντως, το αίτημα για ένταξη των ελληνικών τραπεζών στον ESM αναμένεται να τεθεί από την νέα Κυβέρνηση σε ένα από τα επόμενα Eurogroup καθώς δεν είναι θέμα αρμοδιότητας της τρόικα.