«Τα οικονομικά της Ελλάδας στα χέρια ενός υπέρμαχου της ευρωζώνης» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της γαλλόφωνης βελγικής εφημερίδας «Λ’ Εκό» (L’ Echo), σχετικού με την ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδας από τον Γιάννη Στουρνάρα.

H εφημερίδα κάνει μια συνοπτική αναφορά στο βιογραφικό του νέου υπουργού Οικονομικών, αναφέροντας πως αν και θεωρείται τεχνοκράτης, «φημολογείται» ότι βρίσκεται (ιδεολογικά) κοντά στους συντηρητικούς της Νέας Δημοκρατίας. Η θέση του υπέρ της διατήρησης της ευρωζώνης δικαιολογείται και από την επαγγελματική του πορεία: το διάστημα 1994- 2000, εκπροσωπούσε την Ελλάδα στη Νομισματική Επιτροπή της ΕΕ και συμμετείχε άμεσα στις προπαρασκευαστικές διαπραγματεύσεις για την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη.

Πριν από τις εκλογές, ο Γιάννης Στουρνάρας είχε δηλώσει πως «η περίπτωση της Ελλάδας δεν μοιάζει με αυτήν της Αργεντινής». Κατά την άποψή του, «το μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας της χώρας είναι η έλλειψη ρευστότητας» ενώ έχει εκφραστεί υπέρ της «μερικής αναδιαπραγμάτευσης» του προγράμματος λιτότητας, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, καταλήγει η Λ’ Εκό.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ολλανδόφωνη «Ντε Τιντ» (De Tijd) σε άρθρο της με τίτλο «Ο κ. Ευρώ τοποθετείται νέος υπουργός Οικονομικών στην Ελλάδα». Αναλυτικά η εφημερίδα αναφέρει ότι «ο Έλληνας οικονομολόγος Γ. Στουρνάρας υπήρξε, στα τέλη της δεκαετίας του ’90, ένας από τους αρχιτέκτονες της ένταξης της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Ο Στουρνάρας ήταν ο σπουδαιότερος οικονομικός σύμβουλος του τότε σοσιαλιστή πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και διαπραγματεύτηκε για λογαριασμό της Ελλάδας την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη. Και υπήρξε αποτελεσματικός: Την 1η Ιανουαρίου του 2000, η Ελλάδα εισήλθε στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση ενώ, την 1η Ιανουαρίου του 2002 κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα, όπως και στην υπόλοιπη ευρωζώνη, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις απέφεραν στον Στουρνάρα το παρατσούκλι “ο κύριος Ευρώ”».

«Από σήμερα», συνεχίζει το δημοσίευμα, «πρέπει ο κ. Στουρνάρας να αναλάβει δράση, προκειμένου να κρατήσει τη χώρα του στην ευρωζώνη. Χθες, τοποθετήθηκε στη θέση του υπουργού Οικονομικών, καθώς ο Β. Ράπανος αρνήθηκε τελικά να αναλάβει τα εν λόγω καθήκοντα. Ο κ. Ράπανος επικαλέστηκε λόγους υγείας αλλά, από ό,τι λέγεται, υπήρξε δυσαρεστημένος, επειδή δεν πλαισιωνόταν από άλλους τεχνοκράτες στην κυβέρνηση.

Ο Γιάννης ο Στουρνάρας συγκαταλέγεται στους εν λόγω τεχνοκράτες. Σπούδασε οικονομικά στα πανεπιστήμια της Αθήνας και της Οξφόρδης, διετέλεσε διευθυντής τραπεζών και χρηματιστηριακού γραφείου, έχει διδάξει σε πανεπιστήμιο, υπήρξε επικεφαλής ενός οικονομικού think tank, ενώ χρημάτισε και υπηρεσιακός υπουργός Ανάπτυξης. Διατηρεί σχέσεις τόσο με δεξιούς όσο και με αριστερούς πολιτικούς και είναι πάντοτε πρόθυμος να μιλήσει στα ΜΜΕ. Στο πλαίσιο αυτό, είχε δηλώσει πέρυσι στην «Ντε Τιντ» ότι τυχόν αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν «αυτοκτονία». «Όσοι έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό θα γίνουν πλούσιοι, αλλά οι υπόλοιποι θα οδηγηθούν στην εξαθλίωση», μας είχε πει ο κ. Στουρνάρας».

«Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι ο κ. Στουρνάρας θα μπορούσε να συνεννοηθεί καλύτερα με τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας από ό,τι ο Β. Βενιζέλος, που θεωρείται από τους εκπροσώπους της τρόικας ως αναξιόπιστος, «παλαιάς κοπής» πολιτικός.

Ο Γιάννης Στουρνάρας θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της. Απεχθάνεται το πελατειακό πολιτικό σύστημα και είναι υπέρμαχος των ιδιωτικοποιήσεων και της απελευθέρωσης τομέων της οικονομίας. Ωστόσο, ο νέος υπουργός είναι πεπεισμένος ότι η τρέχουσα κρίση προκλήθηκε από το χάσμα που χωρίζει τις πιο προηγμένες οικονομίες του Βορρά με τις πιο καθυστερημένες οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου. Ως εκ τούτου, δεν παραλείπει να προειδοποιήσει ότι η μοναδική λύση για την Ευρώπη είναι “ακόμα περισσότερη οικονομική και πολιτική ένωση”. “Εάν δεν γίνει τίποτα στον τομέα αυτόν, θα ακολουθήσουν κι άλλες κρίσεις” υποστηρίζει» καταλήγει το δημοσίευμα.

Στο μεγάλο κύρος που έχει ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη αναφέρεται, τέλος, ρεπορτάζ που φιλοξενεί η σημερινή «Ντε Μόργκεν» (De Morgen) με τίτλο «Οικονομολόγος, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας».

Όπως σημειώνεται, ο κ. Στουρνάρας υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια επικεφαλής του έγκριτου think tank ΙΟΒΕ, ενώ κατέχει σημαντική εμπειρία ως στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος και της Εμπορικής Tράπεζας. Επισημαίνεται ότι ο Γ. Στουρνάρας αντικατέστησε τον Β. Ράπανο, ο οποίος δεν θέλησε τελικά να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών, επικαλούμενος λόγους υγείας.

Καταλήγοντας, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς πήρε, προχθές, εξιτήριο από το νοσοκομείο, μετά την εγχείρηση στο μάτι στην οποία υποβλήθηκε και, αυτήν τη στιγμή, οικουρεί. Ως εκ τούτου, προσθέτει το δημοσίευμα, ο Α. Σαμαράς δεν θα είναι σε θέση να παραστεί στην αυριανή σύνοδο κορυφής της ΕΕ, με αποτέλεσμα της ελληνικής αντιπροσωπείας να ηγείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας.