Το προσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που θα λάβει τη μορφή νομοσχεδίου και αφορά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση κατατέθηκε από τον υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο στη Βουλή και εντός των ημερών θα ενημερώσει σχετικά τους βουλευτές του τμήματος.

Οι ρυθμίσεις θα εφαρμόζονται σε όλους του φορείς και κλάδους υγείας και κοινωνικής ασφάλισης και τόσο οι γιατροί των ταμείων που είναι συμβεβλημένοι με αυτούς, όπως και οι φαρμακοποιοί θα εγγράφονται στους χρήστες της εφαρμογής Ηλεκτρονικής Καταχώρισης και Εκτέλεσης Συνταγών που θα διαχειρίζεται ο φορέας της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Το μέτρο έχει στόχο να αυξήσει τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, καθώς υπολογίζεται πως το 20% με 25% των δαπανών για φάρμακα οφείλεται σε κυκλώματα που λυμαίνονται τα χρήματα των ασφαλισμένων.

Αναλυτικά, το σχέδιο νόμου προβλέπει:

– Όλοι οι γιατροί των ταμείων καθώς και αυτοί που είναι συμβεβλημένοι με ταμεία, θα εγγραφούν ως χρήστες της εφαρμογής ηλεκτρονικής καταχώρισης και εκτέλεσης συνταγών.

– Κάθε φορά που θα μπαίνουν στο σύστημα, θα ταυτοποιούνται με έναν κωδικό.

– Αφού ταυτοποιήσουν και τον ασθενή, με την επίδειξη του βιβλιαρίου υγείας και τη χρήση ΑΜΚΑ, θα καταχωρούν ηλεκτρονικά τη συνταγή (διάγνωση, εμπορική ονομασία του φαρμάκου ή δραστική ουσία, απαιτούμενη δοσολογία, κατηγορία της συνταγής και ποσοστό συμμετοχής του ασφαλισμένου).

– Η συνταγή θα καταχωρίζεται ηλεκτρονικά και θα περιέχει τα στοιχεία του ιατρού, την ημερομηνία καταχώρησης και τις ημερομηνίες έναρξης και λήξης της εκτέλεσής της. Κάθε συνταγή θα έχει έναν μοναδικό κωδικό που θα εμφανίζεται με τη μορφή barcode.

– Στον ασθενή θα εκτυπώνεται ένα αντίγραφο της συγκεκριμένης συνταγής, η οποία θα πρέπει να εκτελείται εντός 5 εργάσιμων ημερών από την καταχώρησή της.

– Οι φαρμακοποιοί που συμβάλλονται είτε ατομικά, είτε συλλογικά με τα ασφαλιστικά ταμεία (αφού έχουν εγγραφεί ως χρήστες σε διαδικασία αντίστοιχη με αυτή των γιατρών) λαμβάνοντας την εκτύπωση της συνταγής θα αντιπαραβάλλουν τα στοιχεία του ασθενούς που εμφανίζονται στο σύστημα, μέσω της καταχωρημένης συνταγής, με αυτά που αναγράφονται στο βιβλιάριο υγείας. Αφού ταυτοποιήσουν και τον ασθενή, θα πρέπει να εισάγουν τα προς πώληση φάρμακα στην εφαρμογή, εισάγοντας τους δύο γραμμωτούς κώδικες που υπάρχουν στην ταινία γνησιότητας κάθε φαρμάκου. Αφού παραδώσουν τα φάρμακα στον ασθενή και λάβουν το ποσό που αντιστοιχεί στη συμμετοχή του ασθενούς, καταχωρίζουν τη συνταγή ως «εκτελεσμένη».

– Στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα ιδρυθεί βάση δεδομένων εφαρμογής της ηλεκτρονικής καταχώρησης και εκτέλεσης των συνταγών. Σε αυτή θα καταχωρίζεται κάθε συνταγή, και εφόσον είναι εκτελεσμένη θα ταξινομούνται κατά ταμείο.