Με το χρόνο να πιέζει ασφυκτικά αλλά και τους δανειστές που επιστρέφουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα για το δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων της τέταρτης αξιολόγησης το υπουργείο Οικονομικών ανεβάζει ταχύτητες για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.
Στόχος είναι οι πίνακες με τις νέες τιμές που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε όλη την Επικράτεια να είναι έτοιμοι μέχρι το τέλος Μαΐου. Στις αρχές Ιουνίου θα γίνει το πρώτο κρας τεστ για τον φετινό ΕΝΦΙΑ με βάση τις νέες τιμές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα τρέξουν μια δοκιμαστική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για το 2018. Βάση υπολογισμού θα αποτελέσουν οι νέες τιμές ζώνης. Το αποτέλεσμα που θα δώσει τεστ προσομοίωσης θα είναι καθοριστικό. Θα κρίνει που θα μπει κόφτης στις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών και για ποιους θα χτυπήσει η καμπάνα των αυξήσεων. Πιο συγκεκριμένα αν η δοκιμαστική εκκαθάριση βγάλει χαμηλότερο φόρο από τα 3,1 δισ. ευρώ της περσινής εκκαθάρισης τότε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να λάβει αποφάσεις.
Στην Καραγιώργη Σερβίας, αρμόδιες πηγές λένε ότι δεν χρειαστούν διορθώσεις στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ και τα φετινά εκκαθαριστικά θα είναι πανομοιότυπα με τα περυσινά.
Όσο για τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας περί απαλλαγής των μικρών ιδιοκτησιών από ΕΝΦΙΑ και μετάβαση σε ένα νέο σύστημα ενιαίου φόρου ακινήτων, οι ίδιες πηγές συμπληρώνουν πως δεν είναι της παρούσης, ούτε καν ως σκέψη δεν υπάρχει για το 2019.
Το βασικό σενάριο προβλέπει διατήρηση του ΕΝΦΙΑ ως έχει, τόσο φέτος όσο και το επόμενο έτος, ενώ για το 2020 προβλέπεται στα αντίμετρα μείωση κατά 0,1% του ΑΕΠ (περίπου 200 εκατ. ευρώ) η οποία θα μεταφραστεί σε ελαφρύνσεις 30% για όσους επιβαρύνονται με άθροισμα βασικού και συμπληρωματικού φόρου έως 700 ευρώ. Η μείωση όμως δεν μπορεί να υπερβαίνει ανά ιδιοκτήτη, τα 70 ευρώ με βάση την περυσινή συμφωνία με τους δανειστές.
Η Ομάδα Εργασίας η οποία έχει συσταθεί για την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης συνεδριάζει σε εβδομαδιαία βάση προκειμένου να ξετυλίξει το κουβάρι των νέων τιμών ζώνης στη βάση των εισηγήσεων που έκαναν οι ειδικοί εκτιμητές. Περισσότερες από 30.000 τιμές βρίσκονται στο μικροσκόπιο, συγκρίνονται με τα δεδομένα από το Μητρώο Ακινήτων, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και της ΕΛΣΤΑΤ και επιχειρείται να εξευρεθεί η τιμή εκείνη η οποία ανταποκρίνεται περισσότερο στα δεδομένα της αγοράς.
Όταν ολοκληρώσει τη δουλειά της η Ομάδα Εργασίας έρχεται η ώρα της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής αν και νωρίτερα θα πρέπει να έχει προηγηθεί συνεννόηση με τους δανειστές. Στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή για να καθορίσουν τις νέες τιμές ζώνης αναμένεται να καταλήξουν οι τιμές για:
– Τα χωριά για τα οποία δεν υπάρχουν καθόλου ή υπάρχει μόνο μία εκτίμηση τιμής εξαιτίας έλλειψης στοιχείων αγοραπωλησιών.
– Τις περιοχές για τις οποίες έχουν σημαντικές αποκλίσεις ανάμεσα στις εισηγήσεις που έχουν διατυπωθεί. Στο σημείο αυτό εκκρεμεί συμφωνία με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου για το τι θεωρείται «σημαντική απόκλιση».
Αφού ολοκληρώσει και η Δευτεροβάθμια επιτροπή το έργο της θα έρθει η ώρα των πολιτικών αποφάσεων για τις νέες τιμές.