Οδηγίες και κατευθύνσεις προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο εισπρακτικός μηχανισμός αναμένεται να δώσει σήμερα ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζανιάς, στα στελέχη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

Κατά το τελευταίο δίμηνο καταγράφεται σημαντική πτώση των εισπράξεων από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ και για το θέμα αυτό ο κ. Ζανιάς θα έχει σήμερα συνεργασία με υπηρεσιακούς παράγοντες του Σώματος, με τους οποίους θα εξετάσει τον προγραμματισμό ελέγχων.

Σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό ελέγχων του ΣΔΟΕ για το 2012, ο ποσοτικός στόχος για την επιβολή προστίμων είναι χαμηλότερος κατά 30% σε σχέση με πέρυσι.

Συγκεκριμένα, στόχος είναι η βεβαίωση 3,2 δισ. ευρώ φέτος, έναντι 4 δισ. ευρώ το 2011. Η μείωση αυτή αποδίδεται στα μειωμένα μέσα και στη μικρότερη χρηματοδότηση του Σώματος.

Σημειώνεται πως το ΣΔΟΕ έχει υιοθετήσει νέο τρόπο παρακολούθησης και ελέγχου και των ελεγκτών της υπηρεσίας. Συγκεκριμένα, οι 705 ελεγκτές του ΣΔΟΕ συντάσσουν τριμηνιαία απογραφικά δελτία με το τι έκαναν μέσα στο τρίμηνο, πόσους ελέγχους πραγματοποίησαν και πόσες εκθέσεις ολοκλήρωσαν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κονδύλια για εκτός έδρας μετακινήσεις και ελέγχους, η υπερωριακή απασχόληση, αλλά και τα έξοδα για προμήθεια καυσίμων έχουν μειωθεί σημαντικά με αποτέλεσμα οι προγραμματισμένοι έλεγχοι σε ολόκληρη την Ελλάδα για το 2012 να μην ξεπερνούν τους 28.000. Ωστόσο, αν και μέχρι σήμερα θα έπρεπε να έχει καλυφτεί το 40% του στόχου αυτού, σύμφωνα με πληροφορίες οι συνολικοί έλεγχοι δεν έχουν ξεπεράσει το 30%.