Στην πιστοληπτική υποβάθμιση της Ελλάδας σε «CCC» από «Β-» προχώρησε πριν από λίγο ο οίκος αξιολογήσεως Fitch.

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητος της Ελλάδας αντανακλά τον αυξημένο κίνδυνο η χώρα να μην είναι σε θέση να διατηρήσει την συμμετοχή της στην Οικονομική και Νομισματική Ένωσης (ΟΝΕ).

Ο οίκος ανακοίνωσε πως τα ισχυρά ποσοστά των κομμάτων που αντιτίθενται στις πολιτικές λιτότητας στις εκλογές της 6ης Μαΐου και η επακόλουθη αποτυχία σχηματισμού κυβερνήσεως αναδεικνύουν την έλλειψη λαϊκής και πολιτικής στήριξης για την εφαρμογή του προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ ύψους 173 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η Fitch, σε περίπτωση που οι νέες γενικές εκλογές που έχουν προγραμματισθεί για τις 17 Ιουνίου δεν οδηγήσουν σε μια κυβέρνηση με εντολή να συνεχίσει με την τρόικα το πρόγραμμα δημοσιονομικής λιτότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η έξοδος της Ελλάδας από την ΟΝΕ θα ήταν πιθανή.

Η Fitch θεωρεί πως έξοδος της χώρας από την ζώνη του ευρώ θα οδηγήσει πιθανότατα σε εκτεταμένη στάση πληρωμών έναντι υποχρεώσεων στον ιδιωτικό τομέα καθώς και των υποχρεώσεων της στον επίσημο τομέα, παρότι έχει προηγηθεί η αναδιάρθρωση των ελληνικών κρατικών ομολόγων τον Μάρτιο.

Αναφορικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης ο οίκος επανάλαβε την προειδοποίηση της 11 Μαΐου ότι αν μετά τις ελληνικές εκλογές του Ιουνίου αξιολογήσει τον κίνδυνο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ ως πιθανό, θα τοποθετήσει τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις όλων των κρατών-μελών σε αρνητικές προοπτικές, κάτι που θα σημαίνει αυτομάτως υποβάθμιση για κάποιες χώρες.