Το σύνολο των νησιών των Κυκλάδων και η συντριπτική πλειονότητα των Δωδεκανήσων προκρίνεται να διασυνδεθούν με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα, σύμφωνα με τα πορίσματα της ειδικής επιτροπής που συγκρότησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για το θέμα, η οποία υπογραμμίζει την ανάγκη για διαχρονική πολιτική στήριξη στα έργα, προκειμένου να υλοποιηθούν.
Σε ανακοίνωση με αφορμή την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων, η Αρχή τονίζει ότι αυτή ολοκληρώθηκε «με τη συνδρομή και της τοπικής αυτοδιοίκησης και την υπέρβαση διαφόρων εμποδίων ακόμα και με κάποια πολιτική στήριξη και με την αδιάκοπη συνδρομή όσων πίστεψαν στο έργο» ενώ υπογραμμίζει ότι εφεξής η κατασκευή των μεγάλων διασυνδέσεων δεν θα επιβαρύνει σε καμία φάση τους καταναλωτές, καθώς το κόστος για τις διασυνδέσεις θα επιβάλλεται μετά την παύση των πετρελαϊκών σταθμών και θα υπερ-αντισταθμίζεται από τη μείωση των επιβαρύνσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας λόγω της παύσης των σταθμών.
Αναφορικά με τις διασυνδέσεις που προγραμματίζονται η ΡΑΕ επισημαίνει συγκεκριμένα ότι:
- Ήδη, έχουν εξαχθεί τα πορίσματα για τις λοιπές Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, τα οποία καταδεικνύουν την αναγκαιότητα για τη διασύνδεση του συνόλου των κυκλαδίτικων νησιών και της συντριπτικής πλειοψηφίας των νησιών της Δωδεκανήσου.
- Στην παρούσα φάση εξετάζονται τα νησιά του Β. Αιγαίου.
- Εντός του έτους, ολοκληρώνεται η διαδικασία και ήδη από τα προσεχή προγράμματα ανάπτυξης των ηλεκτρικών δικτύων της ΑΔΜΗΕ ΑΕ και της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, θα εντάσσονται σταδιακά και άλλες διασυνδέσεις νησιών.
- Μετά από εντατικές προσπάθειες έχει φτάσει σε σημαντική ωριμότητα και η Διασύνδεση της Κρήτης με ορατό πλέον ορίζοντα ολοκλήρωσης τα επόμενα 3-5 έτη.
Η ΡΑΕ κωδικοποιεί εξάλλου επτά οφέλη που προκύπτουν από τις διασυνδέσεις, οι οποίες:
1. Αίρουν την ενεργειακή απομόνωση των νησιών και εγγυώνται την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, επιλύοντας οριστικά το ενεργειακό τους πρόβλημα. Πρόβλημα που μεγεθύνεται σταδιακά από το 2020 και πολύ περισσότερο από το 2030 λόγω και των περιβαλλοντικών περιορισμών που επιβάλλει το ενωσιακό δίκαιο για τις συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (ασφυκτικά όρια εκπομπών).
2. Απαλλάσσουν τον καταναλωτή από το υπερβάλλον κόστος ηλεκτροπαραγωγής με πετρέλαιο στα νησιά, που κυμαίνεται στο δυσβάσταχτο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ποσό των 500 έως και πέραν των 800 εκ. Euro ετησίως (2 εκατ. περίπου την ημέρα) για το σύνολο των νησιών, ανάλογα με τις διεθνείς τιμές πετρελαίου. Μόνο με τη διασύνδεση που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, ελαφρύνεται άμεσα ο λογαριασμός κατά τουλάχιστον 50 εκ. ευρώ ετησίως, ενώ κάποιες ακόμα δαπάνες που παραμένουν λόγω της ανάγκης διατήρησης εφεδρείας τοπικής ηλεκτροπαραγωγής θα εξαλειφθούν σε βάθος χρόνου.
3. Αναβαθμίζουν περιβαλλοντικά τα νησιά, βελτιώνοντας το περιβαλλοντικό κεκτημένο, με την παύση των πετρελαϊκών σταθμών, που λειτουργούν στα όρια ή και εντός του οικιστικού ιστού και σε τουριστικές περιοχές.
4. Συμβάλλουν δραστικά στην ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο στην ηλεκτροπαραγωγή.
5. Παρέχουν τη δυνατότητα ενεργειακής αυτονομίας των ίδιων των νησιών με τον οικονομικότερο τρόπο. Τα νησιά μπορούν να καταστούν ενεργειακά αυτόνομα με την ήπια και αποδεκτή αξιοποίηση ανανεώσιμων ενεργειακών πόρων με τη συμμετοχή και της τοπικής κοινωνίας και των ενεργειακών κοινοτήτων, μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών ανοικτών σε όλους. Σχετικές διαδικασίες θα ακολουθήσουν και για τις Κυκλάδες.
6. Παρέχουν αυξημένη ποιότητα ηλεκτρικής ενέργειας που αποτελεί επίσης σημαντική ώθηση στις οικονομίες των νησιών και την ποιότητα ζωής νησιωτών και επισκεπτών.
7. Παρέχουν τη δυνατότητα ισότιμης συμμετοχής στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής χώρας, με πρόσβαση σε ανταγωνιστική, φθηνότερη και ποιοτικότερη ενέργεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις των νησιών.