Το ενδεχόμενο μίας εξόδου από την ευρωζώνη πρωταγωνιστεί στη θεματολογία των διεθνών μέσων ενημέρωσης, ιδιαίτερα της τελευταίες ημέρες. Μάλιστα, για το λόγο αυτό επινοήθηκε και μία καινούρια λέξη από τους αρθρογράφους: πρόκειται για το Grexit που αποτελεί σύντμηση των λέξεων Greek exit, δηλαδή ελληνική έξοδος.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times σε άρθρο τους υπό τον τίτλο «Η ελληνική φωτιά θα “τσουρούφλιζε” την Ευρωζώνη», μία «Grexit» θα δοκίμαζε τα τείχη προστασίας που ύψωσαν οι διαμορφωτές της πολιτικής, τα οποία μάλιστα κρίνονται ως ανεπαρκή από πολλούς επενδυτές, θέτοντας τον τραπεζικό κλάδο της ηπείρου υπό ακραία πίεση. Αλλά ο φόβος για πολλούς στην αγορά είναι λιγότερο οι άμεσες επιπτώσεις και περισσότερο το παράδειγμα που θα αποτελούσε η Ελλάδα για τις άλλες χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

«Αυτό που κυρίως μας απασχολεί δεν είναι απαραιτήτως οι πρώτες επιπτώσεις αλλά τι σημαίνει αυτό για την «άτρωτη» φύση του ευρώ», αναφέρει ο Τζιμ Ρέιντ, υπεύθυνος πιστωτικής στρατηγικής της Deutsche Bank.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το άμεσο κόστος μιας ελληνικής χρεοκοπίας δεν θα ήταν μικρό, αν και θεωρείται διαχειρίσιμο.

Ο Ν. Πανηγυρτζόγλου της JPMorgan υπολογίζει το άμεσο κόστος για την Ευρωζώνη στα 395 δις. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει 240 δις. ευρώ μέσω των «πακέτων διάσωσης» προς τη χώρα, 130 δις. ευρώ δανεισμό από άλλες κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης και 25 δις. ευρώ δανεισμό από εμπορικές τράπεζες.