Οι χαμηλές τιμές των ελληνικών ξενοδοχείων για κρατήσεις μέσω Διαδικτύου τον Μάιο δεν είναι αρκετές για να προσελκύσουν τουρισμό στη χώρα μας, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα προκαλεί μείωση στον ρυθμό εισόδου νέων κρατήσεων.
Σύμφωνα με στοιχεία της Trivago που δημοσιεύει σήμερα η «Καθημερινή», η Ελλάδα αυτό τον μήνα είναι ο τρίτος φθηνότερος προορισμός στη διαμονή σε ό,τι αφορά τις τιμές για κρατήσεις μέσω εξειδικευμένων διαδικτυακών συστημάτων, εν συγκρίσει με τις αντίστοιχες τιμές σε άλλες 23 ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, εμφανίζεται φθηνότερος προορισμός σε σχέση με άμεσα ανταγωνιστικούς προορισμούς όπως η Τουρκία, η Ισπανία και η Κύπρος.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης επισημαίνει ότι η πολιτική αβεβαιότητα μετά τις εκλογές έχει προκαλέσει μείωση κατά 50% στον ρυθμό εισόδου νέων κρατήσεων στα συστήματα των ξενοδοχείων. Οπως εξηγεί, κάθε ημέρα τον Mάιο είθισται στα συστήματα των ξενοδοχείων να εισέρχονται 100.000 νέες κρατήσεις για όλη τη σεζόν. Δηλαδή όλο τον μήνα εισέρχονται περί τα 3 εκατομμύρια κρατήσεις. Να σημειωθεί ότι αυτές οι κρατήσεις δεν έχουν χαθεί ακόμη. Ομως, όσο παραμένει αυτός ο ρυθμός στενεύουν τα χρονικά περιθώρια αναπλήρωσης των απωλειών.
Η πτώση των κρατήσεων παραμένει σε διψήφιο ποσοστό. Ο αριθμός των αφίξεων στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας μειώθηκε στο τετράμηνο σε ποσοστό 5%, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΤΕ. Αντιστρόφως ανάλογη είναι η εικόνα του ευρωπαϊκού τουρισμού, ο οποίος σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού παρουσιάζει θετική ανάπτυξη 5% στο δίμηνο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Trivago, η μέση τιμή των ξενοδοχείων στην Ελλάδα και στην Αθήνα βρίσκεται πλέον σχεδόν στα επίπεδα της τιμής των ξενοδοχείων σε χώρες και πρωτεύουσες της ανατολικής Ευρώπης. Ειδικότερα, η μέση τιμή στην Ελλάδα για μία διανυκτέρευση σε ένα δίκλινο δωμάτιο ξενοδοχείου τον Μάιο στα διαδικτυακά σύστημα που παρακολουθεί η Trivago διαμορφώθηκε στα 92 ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 6,1% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2011.
Ετσι, από την έκτη θέση πέρυσι με τη φθηνότερη μέση τιμή (98 ευρώ) μεταξύ των 24 ευρωπαϊκών χωρών καταλαμβάνει, φέτος, την τρίτη θέση μαζί με τη Ρουμανία και την Ουγγαρία. Πιο φθηνός προορισμός σε ό,τι αφορά τη διαμονή είναι η Βουλγαρία με 65 ευρώ ανά διανυκτέρευση σε ένα δίκλινο δωμάτιο και ακολουθεί η Πολωνία με 90 ευρώ. Αμεσα ανταγωνιστικοί προορισμοί προς την Ελλάδα έχουν ακριβότερες ξενοδοχειακές τιμές. Για παράδειγμα, η μέση τιμή στην Τουρκία διαμορφώνεται στα 148 ευρώ, στην Ισπανία στα 110 ευρώ και στην Κύπρο στα 104 ευρώ.
Στην πρώτη θέση των χωρών με τις υψηλότερες ξενοδοχειακές τιμές βρίσκονται η Ελβετία με 224 ευρώ και ακολουθεί η Σουηδία με 178 ευρώ και η Νορβηγία και η Ρωσία με 172 ευρώ.
Εξάλλου, οι ξενοδοχειακές τιμές της Αθήνας τον Μάιο μειώθηκαν κατά 16% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2011 φθάνοντας στα 96 ευρώ από 114 ευρώ. Η μέση ξενοδοχειακή τιμή τον ίδιο μήνα, όπως διαμορφώνεται από τις τιμές σε 50 ευρωπαϊκές πόλεις που παρακολουθεί η Trivago, παρέμεινε σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το 2011 και διαμορφώθηκε στα 132 ευρώ από 133 ευρώ.
Η Αθήνα στην κατάταξη με τις 50 ευρωπαϊκές πόλεις είναι ο δέκατος προορισμός με τις φθηνότερες ξενοδοχειακές τιμές και ο πέμπτος στη σύγκριση με τις τιμές των ευρωπαϊκών πρωτευουσών. Σε επίπεδο πρωτευουσών, πιο φθηνές τιμές έχουν η Σόφια με 76 ευρώ, η Ρίγα με 85 ευρώ, η Βουδαπέστη με 92 ευρώ και η Βαρσοβία με 94 ευρώ. Στη λίστα των 50 πόλεων την πιο φθηνή τιμή έχει η Σαραγόσα με 68 ευρώ, ακολουθεί η Σόφια με 76 ευρώ και η Μάλαγα με 79 ευρώ.
Στη Κωνσταντινούπολη η μέση ξενοδοχειακή τιμή φθάνει τον Μάιο στα 154 ευρώ εμφανίζοντας μείωση κατά 1% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2011.
Την πιο υψηλή ξενοδοχειακή τιμή έχει η Γενεύη με 271 ευρώ, παρά τη μείωση κατά 7% σε σχέση με τον Μάιο του 2011, και ακολουθεί η Βενετία με 261 ευρώ. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Λονδίνο, η διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων για φέτος, όπου η ξενοδοχειακή τιμή τον Μάιο είναι αυξημένη κατά 11% φθάνοντας στα 212 ευρώ.