«Το 2018 θα είναι η χρονιά που η ανεργία θα πέσει κάτω από το 20%», δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στη θεματική ενότητα «Κοινωνική Πολιτική, Εργασιακές Σχέσεις και Αλληλέγγυα Οικονομία» του περιφερειακού συνεδρίου για την ανάπτυξη στην Κεντρική Μακεδονία.
«Γνωρίζουμε ότι και το 20% και το 18% παραμένει ένα πολύ υψηλό ποσοστό. Μπορεί το 18% να φαίνεται σημαντική μείωση, όταν έχει ξεκινήσει από το 26% να σου δίνει το κουράγιο να πεις ότι συνεχίζουμε αυτή την πορεία, αλλά δεν μπορεί να ξεχνάς ότι πίσω από το ποσοστό βρίσκονται άνθρωποι που έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα», είπε ο κ. Ηλιόπουλος, επισημαίνοντας ότι «για εμάς η επόμενη μέρα, αν πρέπει να έχει ένα χαρακτηριστικό, αυτό είναι η προστασία της εργασίας».
Κάνοντας μία σύγκριση των ετήσιων τευχών του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» ο υφυπουργός παρατήρησε ότι «στις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα του 2014 και του 2017 βλέπουμε ότι οι εργαζόμενοι έχουν αυξηθεί κατά 293.258, ενώ την ίδια στιγμή σε απόλυτους αριθμούς η πλήρης απασχόληση έχει αυξηθεί κατά 17,3% και αυτό είναι κάτι δεδομένο και καταγεγραμμένο».
Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σημείωσε ότι «την περίοδο 2010-2014 οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 116.900, ενώ η ανεργία πήγε από το 15,5% από 27,9%». «Την περίοδο 2015-2017», πρόσθεσε, «οι απασχολούμενοι έχουν αυξηθεί κατά 54.000, κάτι που σίγουρα είναι πολύ μακριά από αυτό το οποίο θα θέλαμε να φτάσουμε, αλλά δείχνει ξεκάθαρα μία αλλαγή, μία διαφορετική τάση, είναι ίσως το πρώτο και πιο κρίσιμο βήμα για να μπορέσει αυτή η τάση να γενικευτεί».
Επικαλούμενος και επίσημες εκθέσεις θεσμών, ο υφυπουργός σημείωσε πως «οι αλλαγές που έγιναν στην αγορά εργασίας υποτίμησαν τα αποτελέσματα που θα είχαν στην παραβατικότητα κι΄ έτσι υπήρξε μία έκρηξη στην αδήλωτη εργασία και στην παραβατικότητα».
«Η αδήλωτη εργασία πανελλαδικά στη χώρα, στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας έχει μειωθεί από το από το 19,2% που ήταν το 2014 στο 12,5%, με βάση τα τελευταία στοιχεία», είπε. Επισήμανε, δε, πως «τα τελευταία χρόνια από την Επιθεώρηση Εργασίας γίνεται και μία πάρα πολύ σημαντική δουλειά για τη λεγόμενη υποδηλωμένη εργασία, όπου ένας από τους πρωταθλητές κλάδους στην απλήρωτη υποδηλωμένη εργασία είναι το τραπεζικό σύστημα, μόνο τα τελευταία δύο χρόνια έχουν πληρώσει περισσότερα από 2 εκατ. πρόστιμα για παραβάσεις που έχουν βεβαιωθεί από τους επιθεωρητές εργασίας».
Ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι «μετά την τελευταία αναθεώρηση του επιχειρησιακού προγράμματος ΕΠΑΝΑΔ, που είναι το βασικό επιχειρησιακό πρόγραμμα από το οποίο αντλεί το υπουργείο Εργασίας κοινοτικούς πόρους για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, το πρώτο θετικό νέο είναι ότι έχουμε περισσότερα από 350 εκατ. για να εντάξουμε το επόμενο διάστημα σε προγράμματα ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης», ενώ «πλέον θεσμικά μας δίνεται η δυνατότητα μέσα από το ΕΠΑΝΑΔ να σχεδιάζουμε προγράμματα που θα ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες που μπορεί να έχει μία περιφέρεια ή μία ομάδα από περιφέρειες, που μπορεί να έχουν κοινά χαρακτηριστικά».