Διορία λίγων ημερών έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι έμποροι, οι επιχειρήσεις και οι αγρότες για να δηλώσουν ηλεκτρονικά στο Taxisnet τα στοιχεία για όλες τις συναλλαγές (έσοδα και έξοδα) που είχαν το 2017. Συγκεκριμένα θα πρέπει μέχρι τις 31 Μαρτίου να υποβάλουν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών τις γνωστές ΜΥΦ.
Τυχόν αποκλίσεις που θα εμφανίσουν στα στοιχεία τους θα μπορούν να διορθωθούν μέχρι τις 15 Μαίου. Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις αποτελούν ένα ελεγκτικό εργαλείο που έχουν στα χέρια τους οι φοροελεγκτές για να εντοπίζουν όσους δεν εκπληρώνουν τη συγκεκριμένη φορολογική υποχρέωση ή εμφανίζουν φουσκωμένες δαπάνες με στόχο να περιορίζουν τα καθαρά φορολογικά κέρδη τους και κατά συνέπεια να πληρώνουν μικρότερο φόρο.
Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του Taxisnet έως τις 31 Μαρτίου και οι υπόχρεοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
- Για όλα τα στοιχεία του φορολογικού έτους, τυπικά ορθό είναι να υποβάλλονται οι συγκεντρωτικές καταστάσεις ανά τρίμηνο και επομένως να υποβάλλονται συνολικά τέσσερις καταστάσεις πελατών – προμηθευτών ανά έτος.
- Οι λήπτες, μη υπόχρεοι υποβολής δήλωσης Φ.Π.Α., το δημόσιο και τα Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και οι αγρότες, φυσικά πρόσωπα, που εντάσσονται είτε στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., οι οποίοι όμως δεν ασκούν άλλη δραστηριότητα για την οποία υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων, είτε στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α., υποχρεούνται σε υποβολή μίας κατάστασης προμηθευτών ετησίως.
- Οι εκδότες και οι λήπτες φορολογικών στοιχείων (εκκαθαρίσεων) που η έκδοσή τους προβλέπεται μετά την παρέλευση του πρώτου μήνα του επόμενου ημερολογιακού έτους υποβάλλουν τις καταστάσεις πελατών – προμηθευτών σε μία κατάσταση πελατών – προμηθευτών ετησίως.
- Υποχρέωση υποβολής υπάρχει για όλες τις συναλλαγές ανεξαρτήτως αξίας.
- Τα φορολογικά στοιχεία για τις πωλήσεις ηλεκτρικού ρεύματος (μόνο Δ.Ε.Η.), τις πωλήσεις ύδατος μη ιαματικού και την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, δεν συμπεριλαμβάνονται στις καταστάσεις πελατών που υποβάλλουν οι εκδότες αυτών, ενώ οι λήπτες, υποβάλλουν στην κατάσταση προμηθευτών, τα στοιχεία αυτά, συγκεντρωτικά, χωρίς αναγραφή του Α.Φ.Μ. του αντισυμβαλλόμενου (εκδότη).
- Τα πιστωτικά τιμολόγια αθροίζονται ξεχωριστά σε διακριτή εγγραφή ανά ΑΦΜ επιλέγοντας «Πιστωτικό» (credit). Επισημαίνεται ότι δεν μπορεί ο υπόχρεος να επιλέξει να μη στέλνει πιστωτικά (credit εγγραφές) ή να βάζει απευθείας την καθαρή θέση με κάθε αντισυμβαλλόμενο. Πρέπει υποχρεωτικά τα παραστατικά αντίστροφης αξίας να αθροίζονται ξεχωριστά σε διακριτή εγγραφή.
- Στα έξοδα ο ΦΠΑ όπως προκύπτει από τα φορολογικά στοιχεία μπορεί να διαφέρει από το ΦΠΑ που τελικά εκπίπτει ο λήπτης.
- Ασυμφωνίες και αποκλίσεις αναρτώνται στους «λογαριασμούς» των υπόχρεων προσώπων.
- Για τη διόρθωση των αποκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία προμηθευτών μπορεί να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση μέχρι τις 15 Μαίου. Δεν απαιτείται η διόρθωση των αποκλίσεων, εφόσον η συνολική αξία αυτών, προ Φ.Π.Α. ανά αντισυμβαλλόμενο, δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ.