Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη χρειάζεται περισσότερο από τον αναμενόμενο χρόνο για να αυξηθεί καθώς η πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα θέλει παραπάνω χρόνο για να απορροφηθεί, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να δεχθεί μια αύξηση τιμών χαμηλότερη από το στόχο της, δήλωσε σήμερα ο Βέλγος Γιαν Σμετς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ δεν έχει ακόμα ξεκινήσει μια συζήτηση για την επαναξιολόγηση του πλαισίου νομισματικής πολιτικής ούτε της λεγόμενης μελλοντικής κατεύθυνσης της πολιτικής (forward guidance), καθώς η ισχύουσα πολιτική αποδίδει καλά για την ευρωζώνη, δήλωσε ο Σμετς σε συνέντευξη.
«Θα χρειαστεί λίγο περισσότερος χρόνος για να πετύχουμε το στόχο σε σχέση με αυτό που πιστεύαμε προηγουμένως», δήλωσε ο Σμετς. «Το επίπεδο του δυνητικού ΑΕΠ ίσως έχει αυξηθεί περαιτέρω λόγω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η… διαφορά ίσως είναι μεγαλύτερη».
«Ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος απ’ ό,τι πιστεύαμε και οι πληθωριστικές πιέσεις ίσως χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να δημιουργηθούν», πρόσθεσε ο Σμετς. «Αλλά είναι απολύτως κρίσιμης σημασίας να πετύχουμε τον στόχο μας για την σταθερότητα τιμών και να μην δεχθούμε ένα επίπεδο κάτω από αυτόν. Ο στόχος είναι αυτός που είναι, αλλά δεν τον έχουμε επιτύχει ακόμα».
Οι επενδυτές αναζητούν τώρα ενδείξεις για την επόμενη κίνηση της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά την περιστολή των μέτρων στήριξης της οικονομίας και τα επιφυλακτικά σχόλια από τον Σμετς υποδηλώνουν ότι η τράπεζα μπορεί να προχωρήσει μόνο σταδιακά.
Ο Σμετς, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δήλωσε ότι παρόλο που δεν δόθηκε μεγάλο βάρος στη μεταβλητότητα στην αγορά συναλλάγματος κατά τη συνέντευξη τύπου του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι την περασμένη εβδομάδα, το θέμα παραμένει υψηλά στην ατζέντα.
«Συνεχίζουμε απολύτως να κοιτάμε τη συναλλαγματική ισοτιμία και θα ήταν λάθος να υποθέτει κανείς ότι δίνουμε μικρότερη προσοχή σε σχέση με πριν από λίγες εβδομάδες», δήλωσε ο Σμετς.
Ο Σμετς δήλωσε ότι οι αγορές ομολόγων δεν θα πρέπει να τερματιστούν απότομα και ίσως να υπάρξει μια πιο σταδιακή περιστολή. «Νομίζω ότι είναι απλά κοινή λογική ότι δεν θα πρέπει να πυροδοτήσουμε μεταβλητότητα με απότομες κινήσεις, αλλά πιθανόν δικαιολογείται μια πιο σταδιακή κίνηση», πρόσθεσε.