Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, εκτίμησε ότι η Ισπανία δεν χρειάζεται σχέδιο βοήθειας, αλλά αν γίνει αισθητή αυτή η ανάγκη, το Ίδρυμα θα βρίσκεται εκεί.

«Αν υπάρξει ανάγκη, το ΔΝΤ πρέπει να είναι εκεί για όλα τα μέλη, αλλά δεν υπάρχει καμία ανάγκη αυτού του είδους αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Λαγκάρντ όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αυτό σε συνέντευξη προς το δίκτυο Bloomberg TV.

«Ελπίζω ότι μέσω των συνδυασμένων προσπαθειών τους, οι Ευρωπαίοι θα μπορέσουν να υποστηρίξουν τις προσπάθειες που καταβάλλει η ισπανική κυβέρνηση. (Οι Ισπανοί) λαμβάνουν πραγματικά σοβαρά μέτρα για την αγορά εργασίας και την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού», πρόσθεσε.

Το ΔΝΤ ήταν καθησυχαστικό κατά τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με την ικανότητα της Μαδρίτης να δανειστεί στις αγορές χρέους, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι λαμβάνει τα οικονομικά μέτρα που χρειάζονται και έχει ήδη καλύψει ένα μεγάλο μέρος των αναγκών της για χρηματοδότηση για το 2012.

Αναφερόμενη στην παγκόσμια οικονομία η Λαγκάρντ δήλωσε ότι δείχνει σημάδια ανάκαμψης αλλά εξακολουθεί να έχει μπροστά της «κακοκαιρία».

«Βλέπουμε μια ελαφρά ανάκαμψη να πνέει στον ανοιξιάτικο αέρα, αλλά επίσης βλέπουμε και πολύ σκοτεινά σύννεφα στον ορίζοντα», σημείωσε κατά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

Η Λαγκάρντ χαρακτήρισε την ανάκαμψη «διστακτική».

Στις τελευταίες προβλέψεις τους αυτή την εβδομάδα, οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ αναθεώρησαν τις εκτιμήσεις τους για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος στο 3,5%, μια αύξηση κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιανουάριο, και καθόρισαν την πρόβλεψή τους για το 2013 στο 4,1% , μια αύξηση κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα.

Η ευρωζώνη «είναι σήμερα το επίκεντρο σημαντικού κινδύνου». Οι περαιτέρω δυσκολίες για τις οικονομικές προοπτικές είναι «η υψηλή, συνεχιζόμενη ανεργία» και η αργή ανάπτυξη, ιδίως στις προηγμένες οικονομίες.

Η απομόχλευση από τις τράπεζες ιδιαίτερα στην Ευρώπη, και οι μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου απειλούν να «παγώσουν» την οικονομική δραστηριότητα. «Φαίνεται πως υπάρχουν πολλά σύννεφα εκεί έξω», είπε τέλος η Κριστίν Λαγκάρντ.