Έκκληση προς όλους απεύθυνε η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε από την Ουάσιγκτον, για συλλογική δράση με στόχο την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ έκανε λόγο για «διφορούμενες» συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία καθώς διαπιστώνεται ισχνή ανάκαμψη, αλλά και μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα.

«Βλέπω ένα φως ανάκαμψης στον αέρα την άνοιξη, αλλά μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα, συμπεριλαμβανομένης της επίμονης ανεργίας», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στην Ευρωζώνη τόνισε πως είναι το «επίκεντρο» των πιθανών κινδύνων, ωστόσο σημείωσε πως το τοίχος προστασίας που οικοδομήθηκε τους τελευταίους μήνες είναι υπολογίσιμο και αποτελεί μια πειστική απάντηση.

Υπογράμμισε όμως ότι πρέπει να συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις και να συνεχιστεί η συνεργασία για περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη.

Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εστίασε στην ανάγκη να υπάρξει καλύτερη εποπτεία και αμοιβαία επίβλεψη της διεθνούς οικονομίας ώστε να αποτραπεί η μετάδοση της κρίσης.

Η ίδια τόνισε πως ο ESM και ο EFSF μπορούν να στηρίξουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες , τονίζοντας πάντως πως αυτό θα πρέπει να γίνεται απευθείας και χωρίς τη μεσολάβηση κρατών.

Η κ. Λαγκάρντ ζήτησε την ενίσχυση πυρός του ΔΝΤ. «Λαμβάνουμε δάνεια και όχι δωρεές από τα μέλη του ΔΝΤ», τόνισε, προσθέτοντας πως το ΔΝΤ παρέχει δάνεια και παίρνει πάντα πίσω τα χρήματα που δίνει κάνοντας υπεύθυνη διαχείριση.