Τα βέλη της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους άλλους δύο δανειστές μας στρέφουν, μέσω του εβδομαδιαίου οικονομικού τους δελτίου, οι οικονομολόγοι της Alpha Bank.
Συγκεκριμένα, στέκονται ιδιαίτερα στις προβλέψεις του Ταμείου για διατήρηση της ύφεσης για τις οποίες αναφέρει ότι «τείνουν να αυτοεκπληρώνονται. Στο βαθμό που γίνονται πιστευτές, αποδυναμώνουν την οικονομική δραστηριότητα στο παρόν».
Οι συντάκτες της έκθεσης πηγαίνουν ακόμα ένα βήμα παρακάτω, θέτοντας προβληματισμούς, όπως:
«ποιος επιχειρηματίας, που θα πιστέψει τις εκτιμήσεις της Τρόικα για συνεχιζόμενη ύφεση και αναιμική ανάκαμψη στα επόμενα έτη, θα θελήσει να επενδύσει στην Ελλάδα εντός του 2012; Ποιος καταναλωτής θα θελήσει να χρησιμοποιήσει το εισόδημα από την εργασία του ή τις αποταμιεύσεις του για ο,τιδήποτε, εκτός της απολύτως αναγκαίας κατανάλωσης, δοθείσης της πραγματικής απειλής απώλειας της εργασίας του ή της επιχείρησής του;».
Πέραν, όμως, αυτών, εκτιμούν ότι «με την πλήρη εφαρμογή του 2ου Πακέτου Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης της Ελλάδος, δημιουργούνται οι αναγκαίες συνθήκες βελτίωσης του οικονομικού κλίματος και των επιχειρηματικών-καταναλωτικών-επενδυτικών προσδοκιών. Υπάρχει όντως η δυνατότητα, το 2012 και ιδιαίτερα από το 2013 και στα επόμενα έτη, η Ελληνική οικονομία να ανακάμψει ταχύτερα, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις που πράγματι υφίσταται από την προαναφερθείσα συνεχή αποδυνάμωση του οικονομικού κλίματος με τις εκτιμήσεις της Τρόικα. Στην ανωτέρω εκτίμηση συμβάλει και το Σχέδιο 30-μέτρων για έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση που παρουσίασε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Σε ποια μέτρα αναφέρονται;
«α) Μέτρα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για την αντιμετώπιση της ανεργίας κυρίως των νέων. Για τον σκοπό αυτό επισπεύδεται η εκταμίευση στους επόμενους 8-μήνες χρηματοδοτικών πόρων ύψους ¤ 4,0 δις που είναι ήδη διαθέσιμα από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ για να διατεθούν για τη χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) μέσω των ελληνικών τραπεζών. Αυτό θα γίνει μετά την ανα-κεφαλαιοποίηση των τραπεζών (που θα ολοκληρωθεί έως τον Σεπτ.Ά12) και με την αναγκαία προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας για την συγχρηματοδότηση των κεφαλαίων κίνησης των ΜΜΕ. Επίσης, έχει ήδη συσταθεί το Ταμείο Εγγυήσεων για τις ΜΜΕ με χρηματοδότηση 500 εκατ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ. Το ποσό αυτό μπορεί να ενισχυθεί με την αποδέσμευση ενός δανείου ύψους 1 δις ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
β) Μέτρα για την επανεκκίνηση των εργασιών στους 5-μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας, οι οποίες έχουν διακοπεί από τις αρχές του 2011. Προβλέπεται να συσταθεί υπό τον συντονισμό της ΕΤΕπ ένας μηχανισμός επιμερισμού των επιχειρηματικών κινδύνων, με στόχο την προσέλκυση και ιδιωτικών κεφαλαίων. Ο μηχανισμός αυτός θα τεθεί σε λειτουργία από τον Μάιο του 2012 και θα διασφαλίσει την ομαλή χρηματοδότηση για την επανεκκίνηση της κατασκευής των 5-αυτοκινητοδρόμων με προοπτική απασχόλησης έως και 30.000 εργαζομένων.
γ) Μέτρα για την επιτάχυνση της υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007-2013, όπως αυτό έχει τώρα ανασχεδιαστεί, με ταυτόχρονη χρήση και των μηχανισμών χρηματοδότησης που παρέχει η ΕΤΕπ.
δ) Η ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού θα δώσει την ευκαιρία και την δυνατότητα σε επενδυτές του ιδιωτικού τομέα να εισέλθουν σε έναν εξαιρετικά σημαντικό κλάδο για την Ελλάδα και την Ευρώπη με διενέργεια των αναγκαίων επενδύσεων ύψους άνω των 10 δις ευρώ έως το τέλος της 10ετίας και με σημαντική αύξηση των παραγωγικών και εξαγωγικών δυνατοτήτων του τομέα.
ε) Ώθηση στις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα θα προκύψει και από την υλοποίηση του γενικότερου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποιήσεως της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου που ήδη προωθείται από το ΤΑΙΠΕΔ».