«Το έτος 2018 αναμένεται να είναι για την Ευρωπαϊκή Ένωση πολύ καλό, και μάλιστα καλύτερο από το 2017, από οικονομική άποψη» εκτιμά η βελγική εφημερίδα La Libre Belgique. «Το 2011 – ’12 η κρίση χρέους συντάραξε τις αγορές και τον χρηματοοικονομικό τομέα, ήδη ευάλωτα από την κρίση του 2008», γράφει η βελγική εφημερίδα και προσθέτει:
«Ορισμένοι οικονομολόγοι έφτασαν μέχρι το σημείο να προβλέψουν κοινωνικές συγκρούσεις μεγάλης κλίμακας που θα έθεταν σε κίνδυνο τις δημοκρατίες μας. Ωστόσο σήμερα, παρά το Brexit και τους φόβους ανόδου του λαϊκισμού, δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο. Τι άλλαξε; Πριν απ’ όλα, ξαναβρήκαμε ένα κλίμα αξιοπιστίας. Πριν, υπήρχε απώλεια εμπιστοσύνης στις τράπεζες και γενικότερα, στην οικονομία. Σήμερα, βρισκόμαστε ενώπιον εξαιρετικών δεικτών αξιοπιστίας», αναλύει ο Μπερνάρ Κεπενέ , επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας CBC.
«Η ΕΚΤ, αν και δέχθηκε συχνά επικρίσεις, έκανε επίσης “καλή δουλειά”. Οι παρεμβάσεις της απέφεραν καρπούς και η ποσοτική χαλάρωση είχε θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη», αναφέρει η εφημερίδα όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. «Η Ευρώπη μπόρεσε να λάβει μέτρα που κατάφεραν να πείσουν. Επίσης, διαπιστώσαμε πρόοδο στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ισπανία ή η Ελλάδα», διαβεβαιώνει ο Ετιέν ντε Καγιατάι, πρόεδρος της Orcadia Asset Management. «Αντίθετα σε κάθε προσδοκία, το Brexit και η εκλογή Τραμπ ενίσχυσαν το φιλοευρωπαϊκό αίσθημα. Η Ευρώπη είναι περισσότερο αλληλέγγυα», προσθέτει ο Μπερνάρ Κεπενέ.
«Από τη μία πλευρά υπάρχει η δυναμική που έχει συγκεντρωθεί το 2017 και από την άλλη το κεκτημένο της ανάπτυξης. Σπάνια παρατηρείται μια τέτοια σύγκλιση οικονομικών παραγόντων. Η μείωση της ανεργίας φαίνεται ακόμα και στο πνεύμα των νοικοκυριών», επισημαίνει με αισιοδοξία ο Ετιέν ντε Καγιατάι. «Όπως και να ‘χει, πρέπει να παραδεχτούμε ότι η Ευρώπη μπόρεσε να ξανασταθεί στα πόδια της και να αντιμετωπίσει τις Κασσάνδρες που προέβλεπαν την πτώση της», συμπλήρωσε.