Αυξημένη θα είναι, από το 2015, η παρουσία γυναικών σε διοικητικά συμβούλια ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Η Κομισιόν θα υποχρεώνει πλέον τις εταιρίες να συμπεριλαμβάνουν περισσότερες γυναίκες σε υψηλόβαθμες θέσεις.

Σύμφωνα με τις προγνώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια των ερχομένων δεκαετιών η αναλογία γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των μεγαλύτερων επιχειρήσεων θα αυξάνεται με ρυθμό μισής και μόνο ποσοστιαίας μονάδας ετησίως. Με άλλα λόγια, αν δεν γίνει κάτι περισσότερο θα χρειαστούν άλλα πενήντα χρόνια για να επιτευχθεί αν μη τι άλλο μια λογική εξισορρόπηση (τουλάχιστον ένα 40% κάθε φύλου στα διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων).

Η Επιτροπή έχει καλέσει τις επιχειρήσεις να δεσμευθούν οικειοθελώς ότι θα αυξήσουν την παρουσία γυναικών στα διοικητικά τους συμβούλια σε 30% έως το 2015 και σε 40% έως το 2020, προσλαμβάνοντας ενεργά πτυχιούχους γυναίκες προκειμένου να αντικαταστήσουν τα απερχόμενα άρρενα μέλη των διοικητικών συμβουλίων. Όμως ελάχιστες επιχειρήσεις έχουν αναλάβει τέτοια δέσμευση έως τώρα.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες ήδη εξετάζεται να τεθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Επιτροπή το θέμα της υποχρεωτικής αύξησης της παρουσίας γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων .

Πάντως, η λίστα με τις 50 πιο ισχυρές γυναίκες στον κόσμο στον τομέα των επιχειρήσεων που καταρτίζουν οι Financial Times δείχνει ότι γυναίκες ηγούνται με επιτυχία τεράστιων ομιλών.

Την πρωτιά καταλαμβάνει η 58χρονη αμερικανίδα Αϊρίν Ρόζενφελντ, που ηγείται του κολοσσού τροφίμων Kraft Foods. Στη δεύτερη θέση της λίστας φιγουράρει η 56χρονη Γκιουλέρ Σαμπαντζί, από την Τουρκία. Η Σαμπαντζί είναι επικεφαλής επιχειρηματικού ομίλου που ίδρυσε ο παππούς της τον περασμένο αιώνα.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η επικεφαλής πολυεθνικής εταιρείας Ίντρα Νούγι από την Ινδία, η οποία πέρυσι ήταν πρώτη στη σχετική λίστα. Ακολουθούν, η 53χρονη αφρο-αμερικανίδα Ουρσουλα Μπερνς της Xerox, η επίσης αμερικανίδα Αντρια Γιουνγκ, που διοικεί εταιρεία καλλυντικών και η 55χρονη Έλεν Κάλμαν επικεφαλής εταιρείας χημικών.

Στην έβδομη θέση βρίσκεται η κινέζα Ντονγκ Μινγκζού που ηγείται εταιρείας ηλεκτρονικών συσκευών, ακολουθεί η 51χρονη αμερικανίδα Αντζελα Αρεντς, επικεφαλής εταιρείας ειδών πολυτελείας, στην ένατη θέση είναι η 77χρονη γιαπωνέζα Γιοσίκο Σινοχάρα, επικεφαλής και ιδρύτρια εταιρείας υποστήριξης υπηρεσιών με ανθρώπινο δυναμικό, ενώ τη δεκάδα συμπληρώνει η 51χρονη Ινδή Τσάντα Κοχάρ, επικεφαλής της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στην Ινδία.