Η δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων, είναι μια πρακτική που, με τις κατάληλες προδιαγραφές, μπορεί να υποστηρίξει ουσιαστικά την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης, την περιφερειακή ανάπτυξη, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.
*Του Κωνσταντίνου Μίχαλου
Στην Ελλάδα, δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να διαμορφώσουμε ένα σύγχρονο, ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων. Και απέχουμε αρκετά από αυτό το στόχο, αν κρίνει κανείς από τον τρόπο με τον οποίο εκπονήθηκε και δημοσιοποιήθηκε το «Επιχειρησιακό Σχέδιο Πάρκο Ανάπτυξης Επιχειρηματικών Πάρκων στην Ελληνική Επικράτεια» που παρουσίασε πριν από ένα μήνα περίπου η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας.
Για μια ακόμη φορά – και σε ένα τόσο σημαντικό θέμα – η διαδικασία της διαβούλευσης υπήρξε προσχηματική, με τους φορείς της αγοράς να καλούνται να καταθέσουν εντός ολίγων ημερών σχόλια και προτάσεις επί κειμένων τα οποία δεν είχαν γίνει καν γνωστά. Ωστόσο, οι σοβαρότερες ίσως ενστάσεις αφορούν το περιεχόμενο του σχεδίου.
Είναι κατ’ αρχήν τεχνητός ο διαχωρισμός που επιχειρεί η μελέτη σε επιχειρηματικά πάρκα για τη βιομηχανία, για την εφοδιαστική αλυσίδα κτλ, με δεδομένο ότι στη σύγχρονη οικονομία στα επιχειρηματικά πάρκα εγκαθίστανται επιχειρήσεις από όλους τους τομείς παραγωγής. Επιλέον, αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι το Επιχειρησιακό Σχέδιο στηρίζεται ως επί το πλείστον σε λανθασμένες μεθοδολογικές προσεγγίσεις και δεδομένα που δεν ανταποκρίνονται ούτε στις τρέχουσες, πόσω μάλλον στις μελλοντικές ανάγκες της πραγματικής οικονομίας. Οι υπολογιστικές μεθοδολογίες και τα μοντέλα που χρησιμοποιήθηκαν, στηρίχθηκαν σε στοιχεία που απεικονίζουν οικονομικές δομές παλαιών δεκαετιών και δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ασφαλείς προβλέψεις και κατευθύνσεις για το μέλλον.
Συμπερασματικά, με το Επιχειρησιακό Σχέδιο όπως έχει δημοσιοποιηθεί, φαίνεται να χάνεται για τη χώρα η ευκαιρία να διαμορφώσει ένα σύγχρονο πλαίσιο για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων. Είναι γι’ αυτό ανάγκη, έστω και τώρα, να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για διάλογο και διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.
*Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος