Το «φάντασμα» μίας ακόμη αύξησης φόρων πλανάται και πάλι πάνω από την ελληνική αγορά με την κυβέρνηση να επιδίδεται σε μία έσχατη προσπάθεια εύρεσης πρόσθετων εσόδων και νέας περικοπής δαπανών για να το «διώξει». Αν δεν τα καταφέρει, το νέο χαράτσι αναμένεται να λάβει σάρκα και οστά το φθινόπωρο, φέρνοντας τη χαριστική βολή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους πολίτες που ήδη ασφυκτιούν.
Τα μέτρα που έχει το υπουργείο Οικονομικών στην «φαρέτρα» του είναι δεδομένα. Έχουν ήδη συμφωνηθεί με την τρόικα με αρχικό σκοπό να παρουσιαστούν το Σεπτέμβριο με το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού και να ισχύσουν από τον Ιανουάριο.
Περιλαμβάνουν μετάταξη τουλάχιστον του 30% των αγαθών και των υπηρεσιών στο 23% συντελεστή ΦΠΑ από 11% σήμερα (το 2012 προβλέπεται κατάργηση του 11%), επιβολή ΦΠΑ σε υπηρεσίες που σήμερα εξαιρούνται, νέα αύξηση του φόρου στα είδη πολυτελείας, εισαγωγή πράσινων τελών, εφαρμογή της πρώτης αύξησης αντικειμενικών αξιών (επί συνόλου 2), υψηλότεροι φόροι στις αμοιβές σε είδος (π.χ. φορολόγηση αυτοκινήτων με χρονομίσθωση κλπ).
Το «καλό» σενάριο του υπουργείου Οικονομικών είναι κάποιοι από αυτούς τους φόρους (κυρίως η μετάταξη του ΦΠΑ) να μην επιβληθεί ούτε το 2011 ειδικά σε τουριστικές υπηρεσίες (πχ ξενοδοχεία) για να μην φέρει νέο πλήγμα τόσο στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας όσο και στην ανεργία αφού πλέον ο πληθωρισμός θα «εκραγεί» και τα «λουκέτα» επιχειρήσεων θα πολλαπλασιαστούν. Ωστόσο, η υστέρηση εσόδων κατά 2,6 δισ. ευρώ το επτάμηνο κινδυνεύει όχι μόνο να ανατρέψει πλήρως τον παραπάνω σχεδιασμό αλλά και να φέρει τα μέτρα πιο κοντά…
Ο μεγάλος φόβος του οικονομικού επιτελείου είναι ότι μετά το «σοκ» στα έσοδα θα έρθει ένα νέο μέτωπο, το ξεχείλωμα των δαπανών ειδικά της γενικής κυβέρνησης (δαπάνες νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων και ΔΕΚΟ) που θα απαιτήσουν όχι μόνο αύξηση φόρων αλλά και νέα περικοπή δαπανών (μισθών και συντάξεων με την πρόσθετη κατάργηση δώρων).
Η «αντεπίθεση» που επικοινωνιακά προωθούν επικεντρώνεται στις γνωστές «χοάνες» χαμένων εσόδων από φοροδιαφυγή και σπατάλη στο δημόσιο χρήμα και στην αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ. Ωστόσο, προς το παρόν τα αποτελέσματα είναι μικρά και τα νέα περιορίζονται στην ίδρυση ομάδων δράσης και στην προώθηση πρωτοβουλιών που «θα» αποδώσουν:
– Επεκτείνεται το φοροκυνηγητό με σαρωτικούς ελέγχους σε τουριστικές περιοχές, συστήνονται δύο ομάδες ράμπο που διασταυρώνουν μεγάλα περιουσιακά στοιχεία και εισοδήματα με στόχο την επέκταση του στόχου του ΣΔΟΕ για άντληση 1,25 δισ. ευρώ από πρόστιμα και άλλη ομάδα θα εξετάσει την φοροδιαφυγή μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
– Στο πεδίο των δαπανών έχουν βρεθεί 300 εκατ. ευρώ σπατάλης πόρων των οποίων προωθείται η περικοπή και ομάδες κρούσης διασταυρώνουν στοιχεία για τον αριθμό και τις δαπάνες μισθωτών και συνταξιούχων στο δημόσιο. Επίσης, επιταχύνεται η εισαγωγή Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος που θα καταγράφει τις δαπάνες γενικής κυβέρνησης και αναμένονται στοιχεία από τους ελέγχους ορκωτών λογιστών στα νοσοκομεία.
– Με τα σχέδια αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ και των αμυντικών βιομηχανιών προωθείται η μείωση των επιχορηγήσεων προς τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ. Παράλληλα προωθούνται σχέδια αξιοποίησης των περιουσιών τους, όπως και τουριστικών (σε πρώτη φάση) ακινήτων της ΚΕΔ. Στόχος είναι η μακροχρόνια ενοικίαση εκτάσεων, καθώς τα έσοδα από τα ενοίκια δεν μειώνουν το χρέος όπως οι αποκρατικοποιήσεις, αλλά εγγράφονται ως έσοδα στον προϋπολογισμό, περιορίζοντας το έλλειμμα.
Πηγή: capital.gr