Η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ της ξεπέρασε ακόμη και το ιαπωνικό κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου, γεγονός που της δίνει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ, εκθρονίζοντας για πρώτη φορά μετά από σαράντα χρόνια την Ιαπωνία.

Βέβαια, η κινεζική κυβέρνηση παρότι αναγνώρισε ότι υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα που ζουν υπό άθλιες συνθήκες, δεν ανακοίνωσε τι προτίθεται να κάνει για να βγουν από τη φτώχεια τα δεκάδες εκατομμύρια των Κινέζων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το κινεζικό ΑΕΠ έφθασε κατά το δεύτερο τρίμηνο τα 1.336,9 δισεκατομμύρια δολάρια, μπροστά από το ιαπωνικό ΑΕΠ που διαμορφώθηκε στα 1.288,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τριάντα χρόνια μετά την εφαρμογή της πολιτικής του οικονομικού ανοίγματος, η Κίνα, χάρη σε μία ταχεία οικονομική ανάπτυξη, ξεπέρασε διαδοχικά τη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, για να μετατραπεί σε μία από τις πρώτες οικονομικές δυνάμεις στον κόσμο.

Πρόσφατα κατέκτησε τους τίτλους της πρώτης εξαγωγικής δύναμης στο κόσμο, της πρώτης σε μέγεθος αγοράς αυτοκινήτων και της πρώτης παραγωγού χάλυβα παγκοσμίως.

Όμως, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Εμπορίου και σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, σε ό,τι αφορά το κατά κεφαλήν εισόδημα, η Κίνα βρίσκεται πολύ πίσω από τους ανταγωνιστές της. «Δεν πρέπει να μας απασχολεί μόνο το ΑΕΠ, αλλά πρέπει να δώσουμε προσοχή και στο κατά κεφαλήν εισόδημα», δήλωσε ο Γιάο Τζιάν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου.

Το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Κίνα φθάνει τα 3.800 δολάρια, γεγονός που την κατατάσσει στην 105η θέση παγκοσμίως, ενώ 105 εκατομμύρια Κινέζοι επί πληθυσμού 1,3 δισεκατομμυρίων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Και, με το ΑΕΠ θα ξεπερνά πλέον το αντίστοιχο της Ιαπωνίας, η Κίνα έχει δεκαπλάσιο πληθυσμό από αυτόν της Ιαπωνίας και έχει δέκα φορές μικρότερο κατά κεφαλήν εισόδημα. «Έχουμε ακόμη ένα τεράστιο χάσμα να γεφυρώσουμε. Η ποιότητα της κινεζικής οικονομικής ανάπτυξης πρέπει να βελτιωθεί ακόμη, τόσο ως προς το βιοτικό επίπεδο, όσο και ως προς το επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος, της επιστήμης και της τεχνολογίας», παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου.