Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αποκάλυψε πως από το 2006 και 2007 συζητούσαν σε επίπεδο Eurogroup «το ελληνικό πρόβλημα» σε μηνιαία βάση.

Μιλώντας στους «Νέους Φακέλους» στον ΣΚΑΪ ανέφερε μάλιστα πως από τότε πίεζαν τους Έλληνες ομολόγους τους να πουν την αλήθεια σε σχέση με τα νούμερα.

Ερωτηθείς γιατί ως πρόεδρος του Eurogroup δεν πίεσε το 2009 για άμεση λήψη των αναγκαίων μέτρων, ο κ. Γιούνκερ τόνισε πως οι συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών αποτελούν ανεπίσημο όργανο και όχι όργανο αποφάσεων και πως δεν ήθελε να παρέμβει σε κάτι, που οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν αποδέχονταν αλλά και να επιτείνει την νευρικότητα των αγορών.

Επίσης, παραδέχθηκε πως μια από τις στιγμές που ήταν πραγματικά θυμωμένος όταν είπε το περίφημο «το παιχνίδι τελείωσε» (the game is over) ήταν όταν πράγματι δημοσιοποιήθηκε το πραγματικό νούμερο του ελλείμματος, που αν και γνώριζε ότι ήταν υψηλό δεν ήταν περίμενε ότι θα έφθανε στο 12,7%.

Παράλληλα, παραδέχθηκε πώς δεν ήταν μόνο μια η δραματική στιγμή σε σχέση με το ελληνικό πρόβλημα καθώς ζούσε – όπως είπε χαρακτηριστικά – ένα μόνιμο δράμα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε επίσης πως ήταν ειλικρινές από την πλευρά του Γ. Παπανδρέου να παραδεχθεί την διαφθορά στο ελληνικό κράτος και πως η κυβέρνησή του πήρε κάποια μέτρα, όταν αντιλήφθηκε την πραγματική κατάσταση, αλλά όχι επαρκή.