Η Ελλάδα κερδίζει χρόνο και «μένει στο παιχνίδι» με στόχο να προσαρμόσει της οικονομία της στα δεδομένα της ευρωζώνης και με την ελπίδα ότι η Ευρώπη θα υιοθετήσει το ευρωομόλογο και θα προχωρήσει σε αναπτυξιακές δράσεις.
Την ίδια στιγμή κερδίζουν χρόνο και οι Ευρωπαίοι, ώστε να θωρακιστούν και να περιορίσουν τις ζημιές σε περίπτωση που η Ελλάδα αποτύχει.
Η Ευρώπη, λοιπόν, βάζει τη σφραγίδα της σε μία πρωτοφανή αναδιάρθρωση χρέους και δανειακή στήριξη.
Την ίδια στιγμή, μεταφέρει το ρίσκο του ελληνικού χρέους από την αγορά, στα χέρια των κυβερνήσεων και του ΔΝΤ.
Επομένως, όπως σημειώνει το «Πρώτο Θέμα», σε μία ενδεχόμενη πτώχευση της Ελλάδας, δεν θα υπάρχει πια το λεγόμενο «συστημικό ρίσκο», δηλαδή ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης και κατάρρευσης της αγοράς. Οι επιπτώσεις θα είναι διαχειρίσιμες από τις κυβερνήσεις και την ΕΚΤ.
Πρόκειται βέβαια για ένα ακραίο σενάριο, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα χάσουν τεράστια ποσά. Για το λόγο αυτό θα συνεχιστούν οι πιέσεις προς της Ελλάδα για κατά γράμμα τήρηση του προγράμματος.
Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα κέρδισε μια ευκαιρία, αλλά η πορεία θα είναι πολύ δύσκολη. Είναι κοινό μυστικό ότι το σύστημα συντάξεων υφίσταται πλήγμα, ενώ θα χρειαστούν και νέα μέτρα τον Ιούνιο.