Η υπαγωγή των ελληνικών ομολόγων στο αγγλικό δίκαιο λειτουργεί ως «γλυκαντικό», για τους κατόχους του ελληνικού χρέους, και προσφέρει περισσότερες εγγυήσεις για τη συμμετοχή τους στο PSI, υποστηρίζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Ταυτόχρονα, μπορεί να αποτελέσει πρότυπο τόσο για το πορτογαλικό όσο και για το ιρλανδικό χρέος, που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα μπουν στη διαδικασία του «κουρέματος».
«Με την εμπορική αξία των ελληνικών κρατικών ομολόγων να βρίσκεται στα 20 λεπτά του ευρώ και με το ρίσκο μίας ολικής χασούρας, εάν η Ελλάδα αποφασίσει μονομερώς να αρνηθεί όλες τις πληρωμές, η πλειοψηφία των κατόχων πιθανότατα θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα ανταλλαγής (PSI)», αναφέρει το Reuters. «Οι νομικά δεσμευτικές πλειοψηφίες είναι ένα άλλο θέμα», συμπληρώνει.
«Η Αθήνα υποστηρίζει ότι στόχος είναι η συμμετοχή να φτάσει το 90%, αλλά αν είναι το λιγότερο 75%, τότε πρέπει να θεωρηθεί ότι θα ενεργοποιηθούν, αυτά που ονομάζονται ρήτρες συλλογικής δράσης (cacs), που αναδρομικά θα εισαχθούν σε ομόλογα, τα οποία έχουν εκδοθεί υπό το ελληνικό δίκαιο – σχεδόν 85% από τα 200 δισ. ευρώ που είναι να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση», σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
«Ωστόσο, αυτός ο διαχωρισμός ανάμεσα στα ομόλογα που εκδόθηκαν υπό το εσωτερικό δίκαιο και αυτά που πωλούνται υπό το, διεθνές αποδεκτό, αγγλικό δίκαιο, κατά κάποιον τρόπο θα έχει συνέπειες και για τα άλλα προβληματικά κράτη της Ευρωζώνης, που κοιτάζουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων της Ελλάδας με τους ιδιώτες κατόχους (PSI)», υπογραμμίζει το άρθρο.
Λίγο έως πολύ, το Reuters υποστηρίζει ότι με την υπαγωγή στο αγγλικό δίκαιο, η εμπορική αξία των ομολόγων, σε σύγκριση με τις τρέχουσες τιμές, θα διπλασιαστεί. Κάτι που θα λειτουργήσει ως «γλυκαντικό» για τη συμμετοχή των ιδιωτών. «Αυτό γιατί οι όροι των ομολόγων, υπό ξένο δίκαιο, δεν μπορούν να αλλαχθούν από το ελληνικό Κοινοβούλιο, και η συμφωνία για την ανταλλαγή χρειάζεται να γίνει ομόλογο με ομόλογο», αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters.
«Ένα άρθρο, που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα, από τον αναπληρωτή επικεφαλής οικονομολόγο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης, Τζέραμιν Ζετλεμέγιερ, και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Duke, Μίτου Γκουλάτι, υποστηρίζει ότι αυτό το νομικό κόλπο θα ενθάρρυνε και άλλες υπερχρεωμένες χώρες, της ζώνης του ευρώ, καθώς και τους πιστωτές τους, να κινηθούν στην από κοινού αποδοχή και να ωφεληθούν από την αναδιάρθρωση του χρέους», αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
«Αυτό θα εμπεριείχε μία συμφωνημένη αλλαγή του νομικού καθεστώτος ως αντάλλαγμα για ένα σχετικά μετριοπαθές κούρεμα», τονίζει το Reuters.
«Οι κάτοχοι κρατικών ομολόγων άλλων χωρών της Ευρωζώνης, που έχουν εκδοθεί υπό τοπικό δίκαιο, και έχουν πειστεί ότι κινδυνεύουν να χάσουν, θα θελήσουν να προχωρήσουν σε ανταλλαγή ομολόγων, που θα είναι υπό το αγγλικό δίκαιο», γράφουν οι δύο οικονομολόγοι.
«Αυτό εξαρτάται από το πόσα είναι διατεθειμένοι, οι κάτοχοι των ομολόγων, να πληρώσουν, προκειμένου να γίνει αυτή η ανταλλαγή.
Αυτό θα μπορούσε να εξυπηρετήσει και στο συμφέρον της χώρας αν προχωρούσε», συμπληρώνουν.
Θα ήταν δηλαδή μία win-win συμφωνία, εάν βρισκόταν η χρυσή τομή που θα ικανοποιούσε τόσο τις υπερχρεωμένες χώρες όσο και τους κατόχους των κρατικών ομολόγων. «Ίσως ένα παράθυρο ευκαιρίας ανοίξει», υποστηρίζουν οι δύο οικονομολόγοι, εκτιμώντας παράλληλα ότι τόσο η Πορτογαλία όσο και η Ιρλανδία, θα χρειαστούν δεύτερο πακέτο στήριξης και θα προχωρήσουν σε «κούρεμα», αργά ή γρήγορα.
«Αποτελεσματικά, αυτό είναι ένα μεγάλο δώρο από την Ελλάδα προς τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης, που είναι αντιμέτωπα με την κρίση χρέους», σχολιάζει το Reuters.