Η εφημερίδα De Morgen σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «οι μεγάλες τράπεζες στοιχίζονται πίσω από την ελληνική συμφωνία» κάνει λόγο για «αθρόα συμμετοχή» των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών.
Όπως σημειώνεται, ήδη 12 τράπεζες έχουν δηλώσει συμμετοχή, μεταξύ των οποίων «κολοσσοί» όπως η BNP Paribas και η Deutche Bank. Πρόκειται ειδικότερα για τις Allianz, Alpha Bank, Axa, BNP Paribas, CNP Assurances, Commerzbank, Deutsche Bank, Eurobank EFG, Greylock Capital Management, ING Bank, Intesa San Paolo και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας.
Η εφημερίδα θεωρεί «εξαιρετικά πιθανό» να έχουν ασκηθεί πιέσεις από τη γαλλική και τη γερμανική κυβέρνηση στην BNP Paribas και την Deutsche Bank, αντίστοιχα, να δηλώσουν πρώτες συμμετοχή στο πρόγραμμα, προκειμένου να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα, ώστε να ακολουθήσουν στη συνέχεια και οι μικρότερες τράπεζες και να συμπληρωθεί ο αναγκαίος αριθμός (75%). Ωστόσο, σημειώνει η εφημερίδα, οι παραπάνω τράπεζες δεν παρέλειψαν να διευκρινίσουν ότι η δική τους απόφαση δεν αποτελεί σύσταση και προς τις άλλες τράπεζες να ακολουθήσουν.
Επισημαίνεται εξάλλου ότι οι τράπεζες συμμετέχουν «με βαριά καρδιά» στο πρόγραμμα, ενώ προστίθεται ότι η συμμετοχή πρέπει να ξεπεράσει το 75%, προκειμένου να μην χρειαστεί να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης από την ελληνική κυβέρνηση. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο -συνεχίζει η εφημερίδα- το πρόγραμμα θα χάσει τον εθελοντικό του χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου. Εάν η συμμετοχή κινηθεί κάτω από το 66%, το πρόγραμμα θα θεωρηθεί ότι απέτυχε, προσθέτει η εφημερίδα.
Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα η De Tijd, σε ρεπορτάζ με τίτλο «Ανήσυχη η Ευρώπη, έχει αρχίσει την αντίστροφη μέτρηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», υπογραμμίζει ότι «το ελληνικό δράμα φτάνει στην κορύφωσή του» την ερχόμενη Παρασκευή.
Όπως σημειώνεται, εάν δεν δηλώσει συμμετοχή ικανός αριθμός ιδιωτών πιστωτών, το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων θα οδηγηθεί σε αποτυχία, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να συναντηθούν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών το ερχόμενο Σαββατοκύριακο για να αποφασίσουν τι μέλλει γενέσθαι.
Επισημαίνεται ότι επειδή είναι η πρώτη φορά που ένα παρόμοιο πρόγραμμα (ανταλλαγής ομολόγων) αποκτά σάρκα και οστά, επικρατεί έντονη νευρικότητα, καθώς το αποτέλεσμα παραμένει «εξαιρετικά αβέβαιο».
Αν και οι περισσότερες τράπεζες εξακολουθούν να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, η αίσθηση είναι ότι «τα πράγματα εξελίσσονται θετικά», προσθέτει η εφημερίδα. Τόσο όμως τα hedge funds που κατέχουν ελληνικά ομόλογα όσο και οι βελγικές τράπεζες Belfus, Dexia και KBC δεν έχουν ακόμα αποφασίσει εάν θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα και θα αποφασίσουν την τελευταία στιγμή την Πέμπτη το βράδυ, συμπληρώνει.
Καταλήγοντας, η εφημερίδα αναφέρει ότι ακόμα και εάν προκληθεί πιστωτικό γεγονός λόγω χαμηλής συμμετοχής, οι εκτιμήσεις ευρωπαϊκών κύκλων συγκλίνουν στο ότι «η κατάσταση θα παραμείνει υπό έλεγχο».