Με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, τον επίτροπο ενέργειας και τους αρμόδιους υπουργός, ο Νίκος Βασιλάκος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για να αποτραπεί η διάλυση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Ύστατη έκκληση προς τους αρμόδιους απευθύνει ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Δρ. Νίκος Βασιλάκος, αναφορικά με την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η αρχή.
Σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τον επίτροπο ενέργειας, αλλά και τους συναρμόδιους υπουργούς, επικαλείται την επιστολή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου προς τον επίτροπο Oettinger, στην οποία δίδονται σαφείς διαβεβαιώσεις ότι «σε κάθε περίπτωση, είναι στην πρόθεσή μας να ενδυναμώσουμε σημαντικά τους πόρους της ΡΑΕ, και να την καταστήσουμε ικανή να επιβλέπει αποτελεσματικά και στενά τον ενεργειακό κλάδο σε πλήρη εναρμόνιση με τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες» (η επιστολή αυτή εστάλη από τον υπουργό Περιβάλλοντος ως απάντηση στην αντίστοιχη του κ. Oettinger, λίγες μέρες πριν, όπου τονιζόταν πως «η ΡΑΕ θα βρεθεί σε αδυναμία αποτελεσματικής εποπτείας του τομέα της ενέργειας εκτός εάν οι πόροι της ενισχυθούν σημαντικά»).
Ο κύριος Βασιλάκος επικαλείται το νόμο 4001/2011, που προβλέπει τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της ΡΑΕ. «Μόλις 6 μήνες μετά την ψήφισή του η πραγματικότητα της ΡΑΕ βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη».
Ο πρόεδρος της Αρχής μιλά για «συνεχή απομείωση και υποβάθμιση του προσωπικού της», και για «ισχυρή αποθάρρυνση και συνεχή εμπόδια διοικητικού, οργανωτικού και οικονομικού χαρακτήρα, τα οποία έχουν στο μεταξύ προκύψει, κυρίως ως απόρροια κυβερνητικών αποφάσεων». Όλα αυτά, σύμφωνα με τον Δρ Βασιλάκο, «τείνουν να οδηγήσουν τη ΡΑΕ σε απόλυτη λειτουργική κατάρρευση, ιδιαιτέρως καθώς οι απαιτήσεις της αγοράς ενέργειας βαίνουν γεωμετρικώς αυξανόμενες, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Όπως επισημαίνεται και στην επιστολή, η ΡΑΕ δηλαδή, αντί να αντιμετωπιστεί ως ανεξάρτητη αρχή, «εντάσσεται σε οριζόντια μέτρα που περιορίζουν δραστικά την αποτελεσματικότητά της, χωρίς κάποιο εμφανές όφελος». Αυτό σημαίνει ότι στην Αρχή έχουν επιβληθεί:
Απαγόρευση προσλήψεων, νομοθετική κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων, υπαγωγή του διοικητικού, αλλά και του ειδικού επιστημονικού προσωπικού της στο ενιαίο μισθολόγιο.
Υπό αυτές τις συνθήκες ο κύριος Βασιλάκος ζητά:
-Tην άμεση έκδοση υπουργικής απόφασης για την ολοκλήρωση της πρόσληψης 14 ειδικών επιστημόνων,
– Tην άμεση απένταξη της ΡΑΕ νομοθετικά από τις ρυθμίσεις και τα καθεστώτα, που ισχύουν πλέον για το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα,
– Tην άμεση διαγραφή της Αρχής από το Μητρώο Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης,
– Tην άμεση προώθηση νομοθετικής διάταξης, που θα προβλέπει την πλήρη αυτοτέλεια της ΡΑΕ,
Tην άμεση προώθηση τροπολογίας για τη χρονική επέκταση, κατά δύο χρόνια, ρύθμισης για 20 συμβασιούχους έργου, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στο τέλος της χρονιάς.
Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΡΑΕ χαρακτηρίζει την επιστολή «κραυγή αγωνίας» της Διοίκησης και αναφέρει ότι θα επιδιώξει συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους.