Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε χθες ότι είναι έτοιμο να ξαναρχίσει να δανειοδοτεί το Κόσοβο, ένα χρόνο και πλέον αφότου σταμάτησε να του παρέχει χρηματοδοτικές διευκολύνσεις λόγω της διμερούς διένεξης σχετικά με την αύξηση των μισθών στον δημόσιο τομέα, στις αρχές του 2011.
Το ΔΝΤ θεωρεί ότι έκτοτε η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση του Κοσόβου «υπήρξε γενικά ικανοποιητική», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου Γιοχάνες Βίγκαντ στην Πρίστινα.
«Οι κοσοβάρικες αρχές και η αποστολή του ΔΝΤ κατέληξαν σε μια συμφωνία επί της αρχής» για ένα πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής το οποίο συνοδεύεται από ένα δάνειο ύψους 107 εκατ. ευρώ διάρκειας 20 μηνών, ανέφερε το Ταμείο σε ανακοίνωσή του μετά την ολοκλήρωση του έργου της αποστολής του, που έμεινε επί μιάμιση εβδομάδα στην Πρίστινα.
Ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός ανέφερε ότι αναμένει το δάνειο να εγκριθεί από το διοικητικό του συμβούλιο «στα τέλη Απριλίου». Το πρόγραμμα πιστώσεων αυτό έχει στόχο την υποστήριξη του προϋπολογισμού του Κοσόβου.
Το ΔΝΤ προβλέπει ότι το 2012 η ανάπτυξη του Κοσόβου –πρώην επαρχίας της Σερβίας η οποία κήρυξε την ανεξαρτησία της το 2008– θα ανέλθει σε 3,8%, από 5% που εκτιμάται ότι ήταν το 2011.
Το Ταμείο δεν είχε αποδεσμεύσει παρά μόνο την πρώτη δόση του δανείου 109 εκατ. ευρώ που είχε συμφωνηθεί τον Ιούλιο του 2010. Στις αρχές του 2011 οι δύο πλευρές διαφώνησαν έντονα λόγω της αύξησης των μισθών των δημοσίων λειτουργών που επεδίωκε η κυβέρνηση στην Πρίστινα και το ΔΝΤ έκρινε παράλογη.
Αυτή η δαπάνη όμως δεν εμπόδισε το Κόσοβο να επιτύχει τους δημοσιονομικούς του στόχους. Το ΔΝΤ αναγνώρισε ότι το έλλειμμα το 2011 δεν έφθασε παρά μόνο το 1,8% του ΑΕΠ, ενώ ο στόχος που είχε τεθεί ήταν το 2,9%.