Με το ποσό – ρεκόρ των 530 δις. ευρώ χρηματοδοτήθηκαν 800 ευρωπαϊκές τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά τη σημερινή δεύτερη δημοπρασία της για 3ετή δάνεια με πολύ χαμηλό επιτόκιο 1%, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι θα υπάρξουν περισσότερες πιστώσεις για τις επιχειρήσεις και ότι θα μειωθεί το κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης.
Τα κεφάλαια που πήραν οι τράπεζες είναι υψηλότερα από τα 489 δις. ευρώ που πήραν στην πρώτη ανάλογη δημοπρασία της ΕΚΤ τον περασμένο Δεκέμβριο και πάνω από τα 500 δις. ευρώ που ήταν η εκτίμηση των αναλυτών που ερωτήθηκαν από το Ρόιτερ.
Η χορήγηση τριετών δανείων στις τράπεζες αποτελεί την τελευταία προσπάθεια της ΕΚΤ για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι δήλωσε μετά την πρώτη δημοπρασία ότι χάρη σε αυτή αποφεύχθηκε «μία μεγάλη, μεγάλη πιστωτική κρίση».
Η ΕΚΤ ελπίζει ότι η απεριόριστη, πολύ φθηνή και πολύ μεγάλης διάρκειας χρηματοδότηση θα έχει ένα φάσμα θετικών συνεπειών, καθώς θα χαλαρώσει ο κίνδυνος μίας πιστωτικής κρίσης και θα υπάρχει η δυνατότητα αγοράς των κρατικών ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας από τις τράπεζες.
Η ΕΚΤ καθόρισε το επιτόκιο των κεφαλαίων στο μέσο όρο του επιτοκίου των βασικών εβδομαδιαίων συναλλαγών αναχρηματοδότησής της για την προσεχή τριετία. Αυτό το επιτόκιο είναι σήμερα 1%. Οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα δάνεια που πήραν μετά από ένα χρόνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Ρόιτερς, η ΕΚΤ θέλει η σημερινή δημοπρασία χρηματοδότησης των τραπεζών με τόσο ευνοϊκούς όρους να είναι η τελευταία, καθώς ανησυχεί ότι οι τράπεζες καθίστανται υπερβολικά εξαρτημένες από τα κεφάλαιά της και θέλει να ρίξει και πάλι την ευθύνη στις κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Οι ιταλικές τράπεζες είχαν δανεισθεί έως τον Ιανουάριο περισσότερα από 200 δις. ευρώ από την ΕΚΤ και οι ισπανικές και γαλλικές τράπεζες δεν υπολείπονται κατά πολύ.