Από τη στιγμή που επιτεύχθηκε συμφωνία για το δεύτερο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, υποστήριξαν οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Ισπανίας.
«Πάνω απ’ όλα, χρειαζόμαστε ανάπτυξη σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον μετά τις συνομιλίες που είχε στην Ντάουνινγκ Στριτ με τον Ισπανό ομόλογό του Μαριάνο Ραχόι.
Ο τελευταίος υπογράμμισε επίσης ότι είναι σημαντική η προώθηση της ανάπτυξης και η δημιουργία θέσεων εργασίας σε συνδυασμό με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αλλά και ταυτόχρονα η ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς σε τομείς όπως η ενέργεια και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.
«Ο κύριος στόχος της Ισπανίας είναι να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη», είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος η κυβέρνησή του σκοπεύει να εφαρμόσεις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και να υιοθετήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία. Ερωτώμενος για τις αντιδράσεις των συνδικάτων στην πολιτική που ακολουθεί, ο Ραχόι απάντησε: «Περνάμε δύσκολους καιρούς. Όμως εγώ πρέπει να προασπιστώ τα συμφέροντα όλων των Ισπανών».
Ο Ραχόι είπε ότι έχει υπογράψει την επιστολή που αφορά την ανάπτυξη και η οποία θα παρουσιαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών στις αρχές Μαρτίου. Η επιστολή αυτή, που ζητά την απελευθέρωση των ευρωπαϊκών αγορών, φέρει τις υπογραφές των ηγετών 12 χωρών από τη νότια και την ανατολική Ευρώπη, τη Σκανδιναβία και τις χώρες της Βαλτικής.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης το θέμα του εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο και την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στη Συρία.
Ο Ραχόι συναντήθηκε ξεχωριστά και με τον Νικ Κλεγκ, τον ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης, ο οποίος είναι παντρεμένος με Ισπανίδα και μιλά άπταιστα ισπανικά.