Η συμμετοχή των τραπεζών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) είναι το ποσοστό-κλειδί, το οποίο θα ενεργοποιήσει στην ουσία τα CACs, δηλαδή τις ρήτρες συλλογικής δράσης, που θα οδηγήσουν στην ουσία και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να συμμετάσχουν στο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, το ποσοστό αυτό θα κυμαίνεται μεταξύ 66% και 70% – 75%. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να προβλέπονται δύο σενάρια για το ύψος της συμμετοχής των ιδιωτών. Το συγκεκριμένο όριο θα αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την ISDA.

Αυτό δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών, σχετικά με τη διαδικασία, που θα ακολουθηθεί. Αν όχι απόψε, μέχρι αύριο το πρωί θα έχει κατατεθεί στη Βουλή η σχετική διάταξη, που θα προβλέπει όλες τις λεπτομέρειες για την υλοποίηση του μέτρου, ώστε να έχει ψηφιστεί μέχρι την Πέμπτη.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στις 9 Μαρτίου θα γίνει ο διακανονισμός, ώστε να καταγραφεί το ποσοστό αυτό και στις 12 Μαρτίου να δοθεί το πράσινο φως για την υλοποίηση της διαδικασίας.