Τομές στον τρόπο σύστασης, λειτουργίας και διάλυσης των προσωπικών εμπορικών εταιρειών (Ομόρρυθμες Εταιρείες [ΟΕ], Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης [ΕΠΕ] και Αφανείς Εταιρείες) επιφέρει το νομοσχέδιο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα αλλά και σε δημόσια διαβούλευση ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.
Το νομοσχέδιο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, αποσκοπεί στη διάσωση και προστασία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ενώ προβλέπεται για πρώτη φορά, αν μία εταιρεία πτωχεύει, δεν θα οδηγείται υποχρεωτικά σε λύση, όπως συμβαίνει σήμερα.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η επωνυμία της Ομόρρυθμης Εταιρείας δεν είναι υποχρεωτικό να σχηματίζεται από τα ονόματα των εταίρων, αλλά μπορεί να σχηματισθεί και από το αντικείμενο της επιχείρησης ή από άλλες ενδείξεις, ενώ προϋπόθεση σύστασής της, είναι η καταχώρησή της στο Γενικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), οπότε και αποκτάται η νομική της προσωπικότητα.
Ακόμη, η εταιρική συμμετοχή ανάγεται σε περιουσιακό αγαθό, το οποίο μπορεί να μεταβιβαστεί, με πρόβλεψη στην εταιρική σύμβαση ή με τη συναίνεση όλων των εταίρων, ενώ ο νεοεισερχόμενος εταίρος ευθύνεται και για τα πριν την είσοδό του στην εταιρεία, χρέη.
Παράλληλα, ο θάνατος εταίρου ή πτώχευση της εταιρείας δεν επιφέρουν πλέον λύση της εταιρείας, εκτός εάν αυτό προβλέπεται ρητά στο καταστατικό της (εταιρική σύμβαση).
Εξάλλου, παρέχεται στον κληρονόμο θανόντος ομορρύθμου εταίρου το δικαίωμα να εξαρτήσει την παραμονή του στην εταιρεία από το αν οι λοιποί εταίροι δεχτούν να λάβει τη θέση ετερόρρυθμου εταίρου. Αν οι εταίροι απορρίψουν την πρόταση αυτή, ο κληρονόμος μπορεί να αποχωρήσει από την εταιρεία.
Επίσης, προβλέπεται, για πρώτη φορά, δικαίωμα εξόδου του εταίρου από την εταιρεία, ενώ προβλέπεται δυνατότητα συνέχισης της εταιρείας με απόφαση όλων των εταίρων, σε περίπτωση πτώχευσης της εταιρείας, εφόσον επικυρώθηκε δικαστικά το σχέδιο αναδιοργάνωσης της ή επήλθε η πτωχευτική αποκατάσταση της εταιρείας.