O πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Φιλίπ Μαϊστάντ παρουσιάζοντας σήμερα στις Βρυξέλλες το βιβλίο του «Ευρώπη, η χαμένη ήπειρος;», τόνισε μεταξύ άλλων ότι δεν πρέπει να ενοχοποιηθεί η Ελλάδα από τα λάθη που έγιναν, αλλά να βοηθηθεί υπό όρους.
Ειδικότερα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό RTBF, ανέφερε ότι το μείζον ερώτημα της εποχής είναι εάν η παρακμή της Ευρώπης είναι αναπόφευκτη και τόνισε πως θέλει να παραμένει αισιόδοξος αφού βλέπει «όλο και περισσότερα άτομα που συνειδητοποιούν ότι ο μόνος τρόπος να ξεπεράσουμε την κρίση, είναι να προχωρήσουμε στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».
Ο κ. Μαϊστάντ ανέφερε πως δεν πιστεύει στο σενάριο της εγκατάλειψης της Ελλάδας από ορισμένα κράτη της ευρωζώνης. «Μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα υπό κάποιους όρους για να βεβαιωθούμε ότι η βοήθεια αυτή θα φανεί πραγματικά χρήσιμη, αλλά όχι να την τιμωρήσουμε», τόνισε επισημαίνοντας παράλληλα πως «ορισμένες φορές, έχω την εντύπωση ότι θέλουν να τιμωρήσουν την Ελλάδα για τα λάθη του παρελθόντος. Αυτό δεν μπορεί να μας οδηγήσει και πολύ μακριά».
Ο πρώην τραπεζίτης εκτιμά ότι «οι Έλληνες μπήκαν λίγο καταχρηστικά και υπερβολικά νωρίς στην ευρωζώνη, παραποιώντας τους αριθμούς, οπότε υπήρξε λάθος» προσθέτοντας όμως και τα εξής: «Κάποιοι το πάνε πολύ μακριά. Ειδικά το ΔΝΤ που έχει μία κάποια εμμονή με τον ελάχιστο μισθό, που ομολογώ ότι δεν κατανοώ».
Όσο γα την ισχύουσα ακόμη αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών στο Βέλγιο, ο κ. Μαϊστάντ δήλωσε πως την κρίνει ανώδυνη σε «κανονική περίοδο» αλλά θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος σε περίοδο με μεγάλο πληθωρισμό.