Αλλαγές στις ρυθμίσεις του Προεδρικού Διατάγματος για τα εργασιακά, ανακοίνωσε μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις από τα συνδικάτα και τις έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν, ακόμη και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Πρώτη αλλαγή που ανακοίνωσε ο υπουργός, η αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για απόλυση εργαζομένων προκειμένου ο εργοδότης να μπορεί να καταβάλλει τη μισή αποζημίωση.
Για τους εργαζόμενους με πολλά χρόνια εργασίας ο χρόνος αυξάνεται στους έξι μήνες -από τους τέσσερις, που προέβλεπε το ΠΔ.
«… οι τέσσερις μήνες θα γίνουν έξι στο νόμο. Θα προστεθούν στα 10 πρώτα χρόνια άλλοι δύο μήνες. Δηλαδή, από δύο μήνες έως και δύο χρόνια (εργασίας) η προειδοποίηση πρέπει να γίνεται τουλάχιστον σε ένα μήνα. Από δύο χρόνια έως πέντε χρόνια, χρειάζονται δύο μήνες προειδοποίησης. Από πέντε χρόνια έως δέκα χρόνια, χρειάζονται τρεις μήνες προειδοποίησης. Τα υπόλοιπα όπως τα προέβλεπε το διάταγμα, έτσι θα τα προβλέπει και ο νόμος» είπε ο υπουργός στην Επιτροπή.
Ακόμη ανακοίνωσε εφαρμογή των αντικινήτρων απόλυσης των προκεχωρημένης ηλικίας εργαζομένων, από τα 55 έτη και όχι από τα 57, όπως αναφέρεται στο ΠΔ.
Αυτό σημαίνει ότι οι εργοδότες που απολύουν εργαζομένους άνω των 55 ετών, θα πρέπει να πληρώνουν το 50 -80% (αναλόγως της ηλικίας του εργαζομένου) του κόστους της αυτασφάλισης των απολυμένων, έτσι ώστε οι τελευταίοι να πάρουν σύνταξη όταν συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις. Το υπόλοιπο ποσό θα το δίνει ο ΟΑΕΔ.
Ο κ. Λοβέρδος διευκρίνισε για άλλη μια φορά ότι η διαφορά μεταξύ του μισθού που προτείνει το ΠΔ για τον νεοεισερχόμενο μέχρι 25 ετών και του κατώτατου μισθού, θα επιδοτείται από τον ΟΑΕΔ.
Ο υπουργός δεν απέκλεισε αλλαγές ούτε στα όσα προβλέπονται για την προσφυγή στη διαιτησία του ΟΜΕΔ, τονίζοντας ότι αναμένει τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων, προκειμένου να καταλήξει στην τελική μορφή της ρύθμισης.
Ο κ. Λοβέρδος εξέφρασε επίσης την έντονη επιθυμία του να επιτευχθεί συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για την διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας – αρχής γενομένης από συμφωνία στα πρόσωπα.
Ο σχετικός νόμος, θα προβλέπει την προϋπόθεση της συμφωνίας των δύο μερών για προσφυγή στη διαιτησία – άλλωστε, «αν δεν πάμε σε μια λύση που θα συμφωνήσουν και οι δύο, η άλλη πλευρά θα μας καταγγείλει. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας άλλωστε, έχει κάνει παρατήρηση στην Ελλάδα, αφού δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο υποχρεωτικότητα στη διαιτησία».
Τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν υπάρξει πάντως, συμφωνία των κοινωνικών εταίρων; «Δεν θα αλλάξω τίποτα στην διαιτησία αν δεν τα βρουν οι κοινωνικοί εταίροι. Θα το αφήσουμε όπως είναι σήμερα» ανέφερε αργότερα ο κ. Λοβέρδος.
Οι αλλαγές που προτείνονται για τα εργασιακά θα ενσωματωθούν τελικά με απόφαση του πρωθυπουργού στο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, η κατάθεση του οποίου αναβάλλεται και θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα την Δευτέρα.
Η αναβολή αυτή οφείλεται και στις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ υπουργείου Εργασίας και τρόικας επί κρίσιμων σημείων του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Πηγή: in.gr