Σχεδόν ένα χρόνο μετά την επίσημη αίτηση του Ελληνικού Δημοσίου στις αμερικανικές αρχές για την έκδοση Ομολόγων Διασποράς η Κυβέρνηση εγκαταλείπει τα σχέδια της, καθώς το οικονομικό κλίμα και στις δύο άκρες του Ατλαντικού είναι απρόσφορο.

Σημειώνεται πως στόχος του υπουργείου Οικονομικών ήταν να αντλήσει 3 δισ. ευρώ μέσω της συγκεκριμένης οδού.

Το Ομόλογο της Διασποράς το είχε υποστηρίξει με ενθουσιασμό ο πρώην υπουργός Οικονομικών Κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είχε βολιδοσκοπήσει και το ενδιαφέρον ομογενών. Μάλιστα, οι επίσημες ανακοινώσεις είχαν γίνει από τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο του 2010, σε συνάντησή του τότε με εκπροσώπους της ελληνοαμερικανικής επιχειρηματικής κοινότητας.

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την έκδοση Ομολόγων της Διασποράς στις ΗΠΑ και εν συνεχεία στην Αυστραλία. Ωστόσο, η επιδείνωση των δημοσιονομικών συνθηκών στην Ελλάδα, οι αποφάσεις για μετάβαση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και το ευμετάβλητο διεθνές κλίμα στην αγορά ομολόγων ανέτρεψαν τα σχέδια αυτά.

Θα πρέπει μάλιστα να τονισθεί πως το Δημόσιο βγήκε χαμένο από την εν λόγω ματαίωση, καθώς είχε προκαταβάλει στην Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) 197.000 δολάρια προκειμένου να του παρασχεθεί το δικαίωμα να προβεί στην διάθεσή ομολόγων σε Αμερικανούς επενδυτές και ιδιαίτερα μικροεπενδυτές.

Σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Κυριάκου Βελόπουλου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης δήλωσε πως η διαδικασία αναβλήθηκε λόγω της υψηλής αβεβαιότητας και της σημαντικής επιδείνωσης στις συνθήκες των κεφαλαιαγορών.