Αυξημένους βλέπει τους κινδύνους για την σταθερότητα του παγκόσμιου συστήματος το ΔΝΤ, στη μηνιαία έκθεση του για την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα (Global Financial Stability Report – GFSR), παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι έχουν, όπως αναφέρει, κάνει σημαντικά βήματα για την προώθηση της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Η χρηματοδότηση των κρατικών χρεών παραμένει γεμάτη προκλήσεις, ενώ και οι κίνδυνοι για την οικονομία έχουν αυξηθεί, ενώ σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της αγοράς.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες των αναταραχών. Θα πρέπει να ενισχυθεί το «τείχος προστασίας» μεταξύ των υπό κρίση χωρών και των οικονομιών που δείχνουν αντοχές.

Για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, θα πρέπει να αυξηθεί το μέγεθος και η ευελιξία του ESM. Επιπλέον απαραίτητος θεωρείται και ο ρόλος της ΕΚΤ για την ουσιαστική και τη διαρκή υποστήριξη της ρευστότητας και της χρηματοδότησης.

Να υπάρχει ένα αξιόπιστο σχέδιο αύξησης των κεφαλαιακών αποθεμάτων των τραπεζών σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της EBA, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς. Θα πρέπει όμως οι αρχές να διασφαλίσουν ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση δεν θα γίνει μειώνοντας τις πιστώσεις αλλά αν είναι δυνατόν με την αύξηση του κεφαλαίου.