Τη Τέταρτη 1η Φεβρουαρίου τοποθετούν ως καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το PSI η κυβέρνηση και οι ιδιώτες πιστωτές. Η συμμετοχή του επισήμου τομέα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχει εισέλθει ως κεντρικό ζήτημα στις διαβουλεύσεις με το PSI, ενώ εκκρεμούν και νομικά ζητήματα σχετικά με τη διαδικασία.

Κατά την συνάντηση του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) Τσάρλς Νταλλάρα και τον τραπεζίτη Ζαν Λεμιέρ που διεξήχθη σε καλό κλίμα
εξετάσθηκε η νέα πρόταση των ιδιωτών πιστωτών, αλλά και ο ρόλος του επισήμου τομέα στη διαδικασία.

Το IIF σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν λίγο αναφέρει πως η συνάντηση επικεντρώθηκε σε νομικά και τεχνικά θέματα σχετικά με την εθελοντική συμμέτοχη στο PSI και «συντελέσθηκε πρόοδος». Οι δε εργασίες θα συνεχιστούν αύριο.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η προωθούμενη συμφωνία προβλέπει μείωση του μέσου επιτοκίου στο 3,7%, αλλά και ρήτρα ΑΕΠ ώστε οι ιδιώτες να κερδίσουν πρόσθετα από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Το δε επιτόκιο θα κλιμακώνεται έως και το 3% για τις διάρκειες έως το 2020.

Πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις αναφέρουν πως η συζήτηση για την εμπλοκή της ΕΚΤ στο κούρεμα συνδέεται με τις πιέσεις που δέχονται οι ιδιώτες πιστωτές να πάρουν μεγάλες ζημιές από την απομείωση των ομολόγων που κατέχουν.

Ωστόσο, διασταυρούμενες πληροφορίες αναφέρουν πως θα είναι μάλλον αδύνατον μέχρι το βράδυ της Κυριακής να έχουμε οδηγηθεί σε μια τελική συμφωνία και μάλλον αυτή μετατίθεται για την προσεχή Τετάρτη, δηλαδή μετά την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής.