Ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο ότι η Πορτογαλία δε θα καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές το 2013 και θα χρειαστεί και δεύτερο πακέτο βοήθειας.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal, εάν και για το 2012 η κυβέρνηση θα καλύψει τα δημόσια οικονομικά της χώρας -εφόσον τηρεί τους όρους του πακέτου διάσωσης- η Πορτογαλία θα πρέπει να ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές του χρόνου, προκειμένου να αποπληρώσει 9 δισ. ευρώ του χρέους της, το Σεπτέμβριο του 2013.

Αν και η ημερομηνία αυτή αργεί ακόμα, το ΔΝΤ θα απαιτήσει από τη χώρα να παρουσιάσει τα σχέδιά της προτού χορηγήσει την επόμενη δόση, όπως έκανε και με την Ελλάδα.

«Με τα επιτόκια που ζητούν οι επενδυτές για τα ομόλογα της Πορτογαλίας, οι οικονομολόγοι φοβούνται ότι αυτό θα συμβεί», επισημαίνει το δημοσίευμα.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρει έκθεση του IIF για την Πορτογαλία: «Η υπόθεση του προγράμματος ότι η κυβέρνηση μπορεί να ξεκινήσει να εκδίδει ομόλογα ξανά το 2013 δείχνει προβληματική. Με τις αποδόσεις των χρεογράφων να παραμένουν πάνω από 12%, παρά τις πρόσφατες μειώσεις, αυτή η υπόθεση δεν μοιάζει πιθανό να υλοποιηθεί, ακόμα και αν επιτευχθούν οι στόχοι για το έλλειμμα».

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός, Pedro Passo Coelho, δήλωσε το Σαββατοκύριακο πως η χώρα του δεν χρειάζεται περισσότερα χρήματα ή χρόνο για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της.

Ήδη, αναλυτές έχουν αρχίσει να μιλούν για κούρεμα του πορτογαλικού χρέους. «Οι ομολογιούχοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως η Πορτογαλία έχει πολύ μικρή ρεαλιστική προοπτική για να αποπληρώσει πλήρως το χρέος της», υποστηρίζει ο αναλυτής της FxPro, Michael Derks.

Παράλληλα προσθέτει ότι «θα αρχίσουν συζητήσεις αναφορικά με το μέγεθος του κουρέματος, που μπορεί να πάρουν οι κάτοχοι πορτογαλικών ομολόγων. Κάποιοι προτείνουν ότι μπορεί να είναι έως το ένα τρίτο. Αυτή τη στιγμή, μοιάζει ως το καλύτερο σενάριο».