Νέα μέτρα για τη θωράκιση του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις πρότεινε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ύστερα από δύο χρόνια άκαρπων συνομιλιών μεταξύ των 28 κρατών-μελών για περισσότερο φιλόδοξα σχέδια.
Τα ηπιότερα μέτρα έχουν στόχο να εξασφαλίσουν τη στήριξη της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ και τον σφοδρότερο επικριτή του επιμερισμού των τραπεζικών κινδύνων μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει κατ’ επανάληψη διατυπώσει την ανησυχία ότι ο επιμερισμός των κινδύνων θα σημαίνει ότι οι πλουσιότερες γερμανικές τράπεζες στηρίζουν ασθενέστερους ανταγωνιστές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία ή η Ελλάδα.
Για να πεισθεί η Γερμανία, της οποίας ο νέος υπουργός Οικονομικών ίσως να είναι εξίσου αντίθετος, η Επιτροπή έχει προωθήσει ένα πιο αμβλυμένο σχέδιο, που μειώνει τον επιμερισμό των τραπεζικών κινδύνων που προβλεπόταν αρχικά πριν από δύο χρόνια. Παράλληλα, προτείνει αυστηρότερα κριτήρια που πρέπει να πληρούν τα κράτη πριν οι τραπεζικοί τους κλάδοι να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δίκτυα ασφαλείας που χρηματοδοτούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το σχέδιο αναμένεται να συμφωνηθεί έως τον επόμενο χρόνο, δήλωσε η Κομισιόν.
Το σχέδιο, που αποκάλυψε το Reuters την περασμένη εβδομάδα, απορρίπτει τις προηγούμενες προτάσεις για πλήρη επιμερισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο της εγγύησης των καταθέσεων στην περίπτωση κατάρρευσης μίας τράπεζας και ρίχνει το οικονομικό βάρος σε μεγάλο βαθμό στα μεμονωμένα κράτη-μέλη.
Οι κανόνες της ΕΕ εγγυώνται όλες τις καταθέσεις μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ, μια πρόβλεψη που στόχο έχει να ενδυναμώσει την εμπιστοσύνη στον τραπεζικό κλάδο. Ωστόσο, τα υφιστάμενα σχέδια σε εθνικό επίπεδο για τη διασφάλιση των καταθετών θεωρούνται ανεπαρκή στην περίπτωση μιας μεγάλης τραπεζικής κρίσης.
Η Κομισιόν θεωρεί ένα ευρωπαϊκό δίκτυ ασφαλείας, που θα χρηματοδοτείται από όλες τις τράπεζες στην Ένωση, ως την καλύτερη εγγύηση για την προστασία των καταθετών και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην αγορά.
Στο πλαίσιο των νέων προτάσεων, το ονομαζόμενο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων (European Deposit Insurance Scheme, EDIS) θα παρεμβαίνει μόνο αφού τα εθνικά συστήματα ασφάλισης καταθέσεων έχουν χρησιμοποιήσει το σύνολο των δικών τους πόρων για τη διάσωση των καταθέσεων.