Στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) έχουν ζητήσει την έγκριση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του, προκειμένου να προχωρήσουν σε μία συμφωνία για την κατ’ εξαίρεση πρόσβαση της Ελλάδας σε χρηματοδότηση από το Ταμείο, δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η Ελλάδα έχει ήδη κατ’ εξαίρεση πρόσβαση στους πόρους του ΔΝΤ, χάρη στην οποία μπορεί να χρηματοδοτείται κατά επτά φορές περισσότερο από την εισφορά της στο Ταμείο, ενώ οι οποιεσδήποτε νέες διαπραγματεύσεις απαιτούν νέα έγκριση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, σημειώνει το πρακτορείο.

Το Ταμείο επιδιώκει τον υπερδιπλασιασμό της χρηματοδοτικής «δύναμης πυρός» του με την άντληση νέων πόρων ύψους 600 δισ. δολαρίων, προκειμένου να βοηθήσει τις χώρες της Ευρωζώνης να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους, αλλά οι ΗΠΑ και άλλες χώρες προβάλλουν αντιρρήσεις.

Η κινητικότητα γύρω από τη «δύναμη πυρός» του ΔΝΤ, συμπίπτει με την κορύφωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμικών εταίρων της στην ΕΕ από τη μία πλευρά και των ιδιωτών πιστωτών της από την άλλη, με στόχο τη μείωση του δημόσιου χρέους της χώρας κατά 100 δισ. ευρώ.