Ενώ το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να μαζέψει έσοδα και η Τρόικα πιέζει συνεχώς προς αυτήν την κατεύθυνση, αυξάνεται συνεχώς το παράνομο υπαίθριο εμπόριο, με τους αλλοδαπούς κυρίως μικροπωλητές να έχουν εγκαταστήσει την… επαγγελματική τους στέγη σε άπειρα σημεία της πόλης.
Η χώρα μας κατέχει και επίσημα την πρώτη θέση στην κυκλοφορία των εν λόγω προϊόντων, ενώ τα διαφυγόντα κέρδη του κράτους από τη φορολογία φτάνουν τα 5 δισ. ευρώ το χρόνο.
Το παραεμπόριο λαμβάνει χώρα σε κεντρικότατα σημεία της Αθήνας όπως Ερμού, Μοναστηράκι, μπροστά στο Πανεπιστήμιο, σε σταθμούς μετρό, δηλαδή παντού…
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ελλάδα κατέχει ευρωπαϊκή πρωτιά στη διακίνηση προϊόντων απομιμήσεων (μαϊμού), παρά τις κατασχέσεις . Μόνο πέρυσι, οι ελληνικές τελωνειακές αρχές δέσμευσαν 21,9 εκατ. τεμάχια προϊόντων απομιμήσεων, σχεδόν το 20% επί των συνολικών προϊόντων «μαϊμού», που εντοπίστηκαν στην ΕΕ των 27.
Συνολικά, για τους 27 της ΕΕ δεσμεύτηκαν από τα τελωνεία των κρατών μελών 118 εκατ. προϊόντα, το 2009. Στις κατηγορίες προϊόντων με τα υψηλότερα ποσοστά δεσμεύσεων από τα τελωνεία συγκαταλέγονται τα τσιγάρα, με ποσοστό 19%, άλλα προϊόντα καπνού (16%), τα επώνυμα προϊόντα (13%) και τα φάρμακα (10%).
Επίσης, σημαντικό μερίδιο καταλαμβάνουν και τα προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως σαμπουάν, οδοντόκρεμες, φάρμακα, παιχνίδια, αλλά και ηλεκτρικές συσκευές. Στις χώρες προέλευσης των προϊόντων μαϊμού συγκαταλέγονται η Άπω Ανατολή, η Κίνα, η Μαλαισία, η Ινδονησία, το Πακιστάν και η Ινδία.
Οι δυσοίωνες προβλέψεις για το εμπόριο, δείχνουν επιδείνωση των δεικτών ασφυξίας της αγοράς και βουτιά των πωλήσεων, ενώ τρεις στις δέκα μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να πτωχεύσουν, με σοβαρές επιπτώσεις στην απασχόληση.
Το εφιαλτικό σενάριο της χρεοκοπίας εμπορικών επιχειρήσεων και μαζικών απολύσεων, επιβάλλει την επιστροφή του τζίρου, από το παρεμπόριο, στο νόμιμο στεγασμένο εμπόριο. Το παρεμπόριο μάλιστα εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 30% του εμπορίου στη χώρα μας και είναι μια αιμορραγία για την ελληνική οικονομία.