Αρχίζουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, με διακύβευμα την αποδέσμευση του νέου πακέτου των 89 δισ. ευρώ, το οποίο συμφωνήθηκε για την Ελλάδα στο τέλος του περασμένου Οκτωβρίου, καθώς αύριο αναμένεται στην Ελλάδα το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας,.
Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένονται στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, αναλόγως και των εξελίξεων στις συζητήσεις με το IIF για το PSI («κούρεμα» και ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων).
Το ύψος του «κουρέματος» των ομολόγων, αλλά και τα μεγέθη της ύφεσης και της ανεργίας, θα αποτελέσουν βασικές παραμέτρους για τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν, προκειμένου να επανέλθει εντός στόχων η προσπάθεια περιορισμού του ελλείμματος.
Σε συνέντευξή του στο δίκτυο CNBC, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, δήλωσε ότι «τα πιο δύσκολα και απαιτητικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, θεωρώ πως θα ολοκληρωθούν εντός περίπου δύο ετών». Επίσης, ανέφερε ότι μέσα στις επόμενες 2- 3 εβδομάδες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για το PSI, καθώς και η κατάρτιση ενός νέου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την περίοδο 2012- 2015.
Μεθαύριο, Τετάρτη, εξάλλου, αναμένεται να βρεθούν στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς, και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Πέτρος Χριστοδούλου, προκειμένου να ενημερώσουν το ΔΝΤ για την πορεία του PSI και του «προσωρινού μνημονίου» (prior actions- προμνημόνιο).
Το εν λόγω κείμενο θα περιλαμβάνει κυρίως τα μέτρα με δημοσιονομικό αντίκτυπο, ενώ οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις πιθανόν να «αναβληθούν» για το τελικό κείμενο του Μνημονίου, που θα περιλαμβάνει το σύνολο των μέτρων έως και το 2014.
Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, εκτός των εργασιακών θεμάτων (κατώτατος μισθός, 13ος και 14ος μισθός), θα βρεθεί το γενικότερο μέρος των δημοσίων δαπανών. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, η τρόικα θα ζητήσει μέτρα (σε αντικατάσταση της εφεδρείας, η οποία, σύμφωνα με τον Δημήτρη Ρέππα, «έκλεισε τον κύκλο της»), προκειμένου να μειωθούν άμεσα κατά 150.000 άτομα οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα (συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και του έκτακτου προσωπικού).
Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν, επίσης, άμεση εφαρμογή του νόμου για την περικοπή των επικουρικών συντάξεων, ενώ θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει νέα αξιολόγηση του ασφαλιστικού συστήματος μετά το PSI και με τα νέα δεδομένα για βαθύτερη ύφεση και υψηλότερη ανεργία. Εκ των πραγμάτων, στο «τραπέζι» θα τεθούν και τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα και οι συντάξεις, αλλά και οι γενικότερες δαπάνες υγείας.
Για τον δημόσιο τομέα, η τρόικα ζητεί να υπάρξουν δεσμεύσεις για την κατάργηση- συρρίκνωση ΔΕΚΟ και φορέων του Δημοσίου, καθώς και για τη μείωση κατά 30% συνολικά των κρατικών υπηρεσιών. Όσον αφορά, τέλος, στο μισθολογικό σκέλος, η έμφαση αναμένεται να δοθεί στα ειδικά μισθολόγια (γιατροί ΕΣΥ, Ένοπλες Δυνάμεις, κ.λπ.), τα οποία πρέπει να προσαρμοστούν στο νέο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου.